To brexit or not to brexit? That is NOT the question.

Brexit en zijn effect op vastgoed

In volle EK-periode beslist de Britse kiezer over de toekomst van Europa. Het Verenigd Koninkrijk ligt een beetje in de knoop met zichzelf. De Schotten willen in Europa, maar uit het VK en de Engelsen willen in het VK, maar uit Europa.

Wie zou ik zijn om te durven voorspellen of de Britse kiezer op 23 juni al dan niet zijn biezen pakt? De Britse media hebben het allemaal over een “too close to call”-referendum. Het blijft dus gokken waar het dubbeltje zal vallen.

Brexit en zijn effect op vastgoed

Brexit: niet direct het einde van de wereld.

Laat me toch toe op te merken dat het feit van dit referendum op zich al een gigantische opsteker is voor Europa. Er zijn weinig plaatsen in de wereld waar men het überhaupt in zijn hoofd haalt om aan de eigen burgers de vraag te stellen tot welk land ze willen behoren. Ik zie het in China, in Rusland of in het Midden-Oosten nog niet gauw gebeuren. Het is een bijzonder beschaafde manier om grenzen te trekken. Héél gentleman.

Als ik mijn geld moet inzetten, dan staat het op “remain”. Vele Britten willen (allicht terecht) Europa duidelijk maken dat de “superstaat” geen optie is en Europa niet meteen een voorbeeld van efficiëntie is. Als natie die een dikke eeuw geleden nog de halve wereld controleerde, is Groot-Brittannië het wel gewoon zijn eigen ding te doen. Of ze daarom een sprong in het duister willen maken om weer volledig alleen te gaan staan, is een heel andere vraag. De duivel die men kent, is allicht toch veiliger dan de sprong in het ongewisse.

Maar de vraag is uiteraard niet zozeer wat de kiezer gaat doen op 23 juni, maar wat het effect kan zijn voor ons – simpele investeerders – nà 23 juni.

Het Remain-scenario

De pond schiet omhoog tegenover de Euro. Wie al geïnvesteerd heeft, wordt opeens een klein stukje rijker. Dat effect ebt wat weg in de komende maanden, en de koers blijft hangen op een paar percenten boven wat hij vandaag staat. Voor de rest verandert allicht weinig en de mensen gaan over tot de orde van de dag, zoals ze dat deden na het Schotland referendum.

“Europa” is blij dat het nog aan elkaar hangt en triest dat het weer verder moet met die dwarse Engelsen. De Engelse economie doet het ook in de toekomst allicht beter dan de Euro-zone en Europa concentreert zich op de volgende crisis die ongetwijfeld op ons afkomt.

Ook de beurs krijgt een kleine boost die in de komende maandeb wegebt. Het effect op de vastgoedmarkt is dan weer minimaal. Vele mensen die hun aankoop wat uitgesteld hebben, willen nu plots graag weer aankopen. Over een jaar herinneren we ons allicht beter het EK voetbal dan het referendum.

Het Leave-scenario

De pond krijgt initieel een dreun, waarvan het zich heel langzaam zal herstellen in de komende maanden. Ik heb alvast een afspraak bij de bank om wat ponden te kopen op vrijdagmorgen. De komende twee jaren gebeurt er sowieso niks: er wordt onderhandeld.

Het goedkopere pond creëert wel wat problemen voor de EURO-zone, die het moeilijker krijgt om naar Engeland uit te voeren. Engeland zelf doet het economisch ok, vooral dankzij een goedkoop pond.

Vastgoed koelt iets af. Vooral in London stokt de prijsgroei, omdat de internationale koper de kat uit de boom kijkt. Maar uiteindelijk is die prijs wel het resultaat van vraag en aanbod. Aangezien de demografie niet wijzigt en het economisch effect pas op lange termijn zichtbaar wordt, herstelt zich dit weer naar de normaliteit.

Europa gaat door een existentiële crisis als de politici zich afvragen waar het nu naartoe moet met de rest van het continent. En of misschien ook Frankrijk wil uitstappen via een Frexit? Dat wreekt zich dan weer op de Euro, die het nog moeilijker krijgt om zichzelf uit de problemen te krijgen.

En dus…?

Ook bij een Brexit blijven de Britten studeren, in hotels logeren en ouder worden. Veranderingen zullen per definitie traag zijn en de eerste twee jaar gebeurt in principe gewoon iets. Huuropbrengsten worden allicht niet aangetast door een Brexit en voor de lange termijn meerwaarde is het altijd wel wat koffiedik kijken. Met of zonder Brexit.

Voor speculanten worden de komende zes maanden wel écht interessante tijden, omdat markten altijd wat (té) heftig reageren op politieke gebeurtenissen. Voor lange-termijn investeerders met een focus op huurinkomsten is het allicht een storm in een glas water.

Donderdag weten we welke kant het opgaat. Het is al bijna even spannend als een EK finale.

 

Misschien ook interessant

Leave a Reply