Brexit. Bye Bye Britain?

Britten en Brexit

Wow. Dus toch. Tot verwondering van zowat de hele wereld – zichzelf incluis – , hebben de Britten via hun Brexit referendum laten weten dat ze niet langer meer deel willen uitmaken van de EU. Ik heb de afgelopen 3 dagen meer uren BBC gekeken dan in een doorsnee jaar.

Politiek moedig – economisch riskant

Het is niet de uitslag die ik verwacht, noch gehoopt had. Maar sta mij toe enkele hoogstpersoonlijke kanttekeningen te maken:

Britten en Brexit

De Britten stemmen voor Brexit. Is dat een risico of een opportuniteit voor investeringen?

De geschiedenis staat vol van landen die samengaan en daarna weer uit mekaar gaan om andere bondgenootschappen te zoeken. Dat was nooit het einde van de wereld. Dat de EU geloofde in een éénrichtingstraat te zitten, was eigenlijk al merkwaardig.

“Leave” getuigt van moed en/of van een hartsgrondige hekel. Allicht beiden.  De leavers beseften dat de onmiddellijke impact negatief zou zijn: de Britten zijn vrijdagmorgen collectief 10% armer geworden. Ze wisten ook dat ze riskeerden om van Groot-Brittanië een klein-Engeland te maken. En zie: de Schotten plannen een tweede referendum. En desondanks… “we leave”

“Leave” heeft Europa (en de Euro) niet meteen in een crisis gebracht. Daar zat het al lang in. Misschien heeft het referendum wel de kracht om dingen mogelijk te maken die anders niet kunnen.

De “toon” van het debat is duidelijk aan het verschuiven in de laatste dagen. Tussen droom en daad staat de economie in de weg en vele praktische bezwaren. Misschien wordt de soep wel niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt.

En investeren?

De Brexit ceëert onzekerheid en dat zal op korte termijn de investeringen, de economische groei en de pond zeker drukken. Daartegenover staat dat het historisch goedkope pond van vandaag ook heel wat lange-termijn mogelijkheden geeft. Kopen als de koers laag staat en als iedereen in paniek weggelopen is, is geen onbeproefde strategie voor beleggers met geduld.

UKvastgoed biedt lange termijn vastgoed investeringen aan in UK. We kiezen daarbij zéér consequent voor vastgoed met een hoge jaarlijkse return van 6-8%. Onze filosofie blijft dat vastgoed in de eerste plaats een veilige opbrengst moet geven, en – als een leuke bonus – daarbovenop nog een meerwaarde kan brengen.

De jaarlijkse return zal allicht noch op de korte, noch op de lange termijn fundamenteel veranderen: ook in een “ge-exit” Engeland blijft men wonen, werken, studeren, hotels bezoeken, oud worden en handel drijven met de rest van de wereld.

De lange termijn meerwaarde is daarentegen sinds donderdag wat onduidelijker geworden. Aan de ene kant staat een onduidelijke economische toestand. Aan de andere kant staat een pond dat nog een paar maanden zeer goedkoop blijft tot het stof is gaan liggen. Is dit een opportuniteit of een risico?

Wij blijven echter rotsvast geloven in een investering met een hoge jaarlijkse opbrengst, met de zekerheid van vastgoed in een grote economie en nu ook tijdelijk met een discount te koop…

Misschien ook interessant

Leave a Reply