Nu ook bij UKvastgoed.be: de erkende BIV makelaar

BIV logo

Het was al sinds mijn examen Chinees geleden in 2009 dat ik nog eens een formele test moest afleggen. Ditmaal voor het BIV – oftewel BeroepsInstituut voor Vastgoedmakelaars. Ik heb me blijkbaar goed voorbereid, want ‘s anderendaags heeft de raad van bestuur van dit formele orgaan mij ook aanvaard als nieuw BIV lid. Met een aangetekende brief en die deed denken aan koninklijk Nederlands. “Wij, Raad van Bestuur van BIV … ” Ik dacht bijna dat ik in de adelstand verheven werd. Ik ben dus nu de trotse bezitter van een zgn. BIV nummer (#511102 mocht u het willen weten) en mag dus vastgoed promoten en verkopen in België. Hoera.

Gereglementeerd

Het beroep van vastgoedmakelaar is “gereglementeerd” in België. Niet iedereen mag zich zomaar “vastgoedmakelaar” noemen en mensen helpen met het aankopen van vastgoed. Men moet eerst zijn geloofsbrieven afleggen. Een diploma bijvoorbeeld, en een uittreksel uit het strafregister. En dan moet men men een jaar lang voltijds stage lopen bij een erkend vastgoedmakelaar om de “kneepjes van het vak” te leren. Mijn professionele partners van berthouts-century 21 hebben me alvast een plaats aangeboden. Natuurlijk zijn zij ook de eersten die ook UKvastgoed zullen aanbieden aan hun publiek.

BIV logo

De BIV waakt over het beroep van vastgoedmakelaar in ons land. Ukvastgoed.be zoekt samenwerking met andere makelaars.

Ergens is het wel te begrijpen dat we niet alle idioten de straat op willen en dat er een minimum van kennis en kunde moet zijn vooraleer je de boer op mag en jezelf “vastgoedmakelaar” noemen. Ik kan me voorstellen dat er hier in het verleden wel wat “cowboys” hebben rondgelopen.

Gelukkig gaat de reglementering niet zover als bij de notarissen, waar de overheid een select monopolie in stand houdt. Combineer een hoge kost met een monopolie en u krijgt iets dat – alvast voor die paar gelukkigen – een dankbare bron van verzekerd inkomen is. Voor al de gewone mensen is dat pech, want die kunnen in de Belgische wetgeving alvast niet rond de notaris heen. Het is nog even wachten op de smartphone app die de notaris wat welverdiende concurrentie kan en mag aandoen (onze hoop rust hier op de blockchain technologie, maar dat is een ander verhaal…)

Monopolies spelen gelukkig niet voor immobiliënmakelaars. Ondanks de formaliteit van de BIV erkenning, hebben die wél te maken met een behoorlijk concurrerend speelveld. En met apps en sites die ook hun stukje van de markt veilig stellen. Dat maakt het leven er niet noodzakelijkerwijze makkelijker op voor de makelaars. Maar maakt wel dat de gebruiker een faire prijs betaalt, waar ook concurrentie op zit. Het betekent dat ook de makelaar mee moet met zijn tijd: inspelen op de markt, nieuwe klanten zoeken, digitaal promoten, nieuwe producten zoeken,…

Makelaar zoekt makelaar

Daar kan UKvastgoed allicht ook een stukje in meehelpen. Want UK vastgoed is ook vastgoed en elk deftig immobiliënkantoor kan en mag buitenlands vastgoed aanbieden. Dus ook aan klanten die een zorgenvrije opbrengst willen en niet noodzakelijkerwijze een “schone locatie met zicht op de kerk”. Dat is precies wat we kunnen aanbieden: een stukje vastgoed met een netto huuropbrengst van 8-10%, daarbovenop een jaarlijkse meerwaarde, een handenvrij management en dikwijls zelfs een vooraf besproken exit na 5 of 10 jaar.

En dus zoeken we graag immo-kantoren die ook pure investeerders aan hun klantenkring willen toevoegen en met ons willen meegroeien. “Maak de vijver groter”, is een beproefd concept om de business te doen groeien. En met Engels vastgoed heb je een investering die kan concurreren met zowat alles op de investeringsmarkt. Neem gerust contact als je meer wil weten en een nieuw aanbod aan je klanten wil doen…

Maar natuurlijk alleen voor BIV erkende makelaars…

 

 

Misschien ook interessant

Leave a Reply