Hoe de bank ons rijk gaat maken

mand met eieren

De bank raadt me aan om niet alle eieren in één mand te leggen. Zolang je ze maar niet bij de bank legt…

Ik heb me laten verleiden. Alweer. Een mooie uitnodiging van één van de Belgische grootbanken om meer te weten over beleggingen en rendementen. Zoiets interesseert me natuurlijk uitermate: er is altijd wel iets bij te leren. Misschien is vrijdag de 13e niet het ideaal moment om over investeringen te praten, maar gelukkig zijn we niet bijgelovig. Misschien wordt het wel mijn lucky day.

De kantoordirecteur van diezelfde bank heeft me onlangs door dik en dun gesteund bij een leningaanvraag die door het hoofdkwartier een paar keer geweigerd werd. Ik tikte voor het hoofdkwartier niet genoeg boxjes, want geen vast salaris bij een Belgische baas. Als hun wealth managers even competent en klantgericht zijn als hun kantoordirecteurs, dan zit het wel snor met die bank. Dacht ik.

Wat hebben we dus bijgeleerd op vrijdag de 13e?

Dat de rente historisch laag is en nog wel een tijdje zo zal blijven. Dat de Brics in de miserie zitten. Dat de grondstoffen weer ietwat gestegen zijn, maar dat er niet veel hoop is voor de oliesheiks. Dat Europa niet snel groeit en dat Amerika wacht op een nieuwe president. Dat er niet veel hoop is dat het morgen allemaal goed komt met de wereld en zo. En dus dat het een beetje overal kommer en kwel is in de wereld omdat de economie niet snel groeit. En dat een investeerder dus eigenlijk al blij mag zijn met een paar procentjes rendement op zijn fondsen. Zucht. Diepe zucht.

En wat is dan de oplossing? Hier ging ik even op het puntje van mijn stoel zitten. Als de knapste bollen van een grootbank met hun strategie komen voor deze moeilijke beleggerstijden, dan luisteren we graag. Geniet even mee van de wijsheid die ik mocht opdoen en die ik hier ook met u mag delen:

  • Leg niet al je eieren in één mand
  • Wees voorzichtig met beleggen
  • Bespreek het met de man van de bank die je beleggersprofiel zal opmaken
  • Zo kan je kijken of je meer in aandelenfondsen,  dan wel in obligatiefondsen moet beleggen
  • Onze bank heeft een selecte keuze gemaakt van interessante en veilige fondsen.
  • “Ook van andere spelers”

Ik heb dan nog wat met “mijn” wealth manager gesproken over een broodje en glaasje champagne. Ik kreeg een vriendelijke uitnodiging om eens op kantoor langs te komen om “verder te praten”. Ik ben niet zeker of hij van mij af wou zijn, of hij denkt nog één en ander bij te leren over vastgoed, of dat hij nog hoopt om mij een paar fondsen te kunnen verkopen. Want fondsen met meer commissie dan opbrengst, zijn blijkbaar nog altijd hét van hét in grootbankenland.

Ik ga zeker nog eens langs bij de bank. Maar dan liever toch bij de kantoordirecteur voor een nieuwe lening op een stukje vastgoed. Daar blijkt die grootbank toch een heel stuk beter in te zijn dan in het helpen van klanten met hun investeringen. Rijk worden met de bank? Allicht wel. Maar hou ze weg van je investeringen…

Misschien ook interessant

Leave a Reply