To beurs or not to beurs? Dat is de vraag.

The property Hub at the property show
The property Hub at the property show

the property Hub at the property show

Naar de beurs of niet naar de beurs. Dat is altijd opnieuw de vraag. Niet dat ik nu al kapitaal wil ophalen voor een massieve expansie van UKvastgoed.be. Wel of ik helemaal naar London afzak voor de jongste editie van “The property investor and homebuyer show”, een beurs voor mensen die vastgoed zien als een goede investering.

Ik ben niet direct een grote fan van beurzen. Veel geloop, hete voetzolen, massa’s contacten die je nooit allemaal verwerkt krijgt, slecht eten en een halve koffer vol brochures en foto’s die later toch maar stof vergaren op je bureau. Maar je omdat er zoveel bedrijven zijn, waarmee je snel in contact komt, is het wel efficiënt. En je hoeft maar één beurs mee te maken om een goed idee te hebben van wat er in de sector omgaat en waar de mensen mee bezig zijn.

En zo dus ook met deze beurs. De “Property investor and homebuyer show”. Zo’n honderdvijftig bedrijven presenteren zich hier aan het grote publiek om hun jongste projecten voor te stellen en vooral te verkopen. Ontwikkelaars, agenten, tijdschriften, banken, fondsen, renovatiebedrijven, management companies en zelfs een paar investmentguru’s die je nadien bestoken met een onstuitbare stroom van rubbish emails (“How do you become rich like me?”)…

Maar daar gingen we dus niet voor. Wat hebben we vandaag dan wel op de beurs geleerd?

Allereerst dat het relatief goed gaat met het Engelse vastgoed. “The market is vibrant”, zo krijg ik te horen.  Ondanks het feit dat de Engelse regering onlangs de “stamp duty” en andere belastingen voor Engelse kopers weer eens opgetrokken heeft, blijft vastgoed een favoriet Engels tijdverdrijf voor wie iets opzij te leggen heeft. En met de gemiddelde opbrengst die (overal behalve London) een stuk hoger ligt dan op het vasteland, is dat eigenlijk ook wel begrijpelijk.

Ten tweede dat er nog altijd nieuwe interessante concepten op de markt komen. We hebben in het verleden al eens gesproken over investeringen in begraafplaatsen – een lapje grond van 2.5 m² met veel meerwaarde. En ook goed voor eigen gebruik. Maar wat dacht u van uw eigen “bureaucel” in een “common office” of een “crowd property” concept (8-10% interest) waarbij u met vele andere een klein stukje deelneemt in een ontwikkelingsproject? Of misschien toch maar een suite in Kaapverdië waar u ook nog af en toe op vakantie kan?

Duizend ideeën die we eigenlijk wel eens van dichterbij willen bekijken. Dat doen we zeker over de komende maanden.

De beurs is uiteindelijk dan toch de moeite voor de lange termijn. Is dat niet wat alle beleggingsspecialisten ons voortdurend laten weten?

 

 

Misschien ook interessant

Leave a Reply