Niets is zeker, behalve de dood en vastgoed

London cemetary

Engeland is al langer een voorloper in commercieel vastgoed. En zeker in het vermogen om grote gehelen in stukjes op te delen en te verkopen aan individuele investeerders. Op de gewone apartementen volgden uiteraard snel de hotelkamers, studentenkoten en zorgflats. Samen zijn deze drie categorieën vandaag al goed voor 25% voor Engelands nieuwbouw.

Afgelopen week kreeg ik er een nieuwe in de bus. Koop eens een begraafplaats. Londen begraaft nog altijd een groot deel van zijn overledenen en dus is er ook hier een groeiende druk op de beschikbare ruimte. Hoogbouw is niet echt een optie en er komt ook weinig ruimte vrij van vertrekkende bewoners. En dus gaan de prijzen van begraafplots snel de hoogte in. Zowaar sneller dan gewoon vastgoed in één van de duurste steden ter wereld.

London cemetary

A forgotten corner of a London cemetary.

Een begrafenisondernemer plant om een nieuw stuk land aan te spreken als uitbreiding van een bestaande begraafplaats in het noorden van Londen. Zo een aankoop dichtbij Londen kost uiteraard gigantisch veel geld, en dus komt hij op de proppen met een nieuw business model: de verkoop van afzonderlijke plots aan investeerders. Het komt erop neer dat een investeerder één of meerdere plots koopt voor het ronde bedrag van 2.000 pond per stuk. Worden deze plots binnen de twee jaar doorverkocht aan de eindklant, strijkt de investeerder 40% interest op. Worden ze niet verkocht, kan de investeerder zijn kapitaal terugvorderen, of de plot bijhouden tot ze verkocht wordt aan marktprijzen.

Je kan de plot bovendien ook desgewenst zelf gebruiken. Al vermoed ik niet dat vele investeerders dat als de eindbestemming zien. Tenzij je natuurlijk het recht zou krijgen om ter plaatse te gaan scouten. Het is niet iedereen gegeven om zelf zijn laatste rustplek uit te kiezen. En zo ben je tenminste zeker waar je uiteindelijk terechtkomt.

De plot heeft een echt eigendomscertificaat en is dus – wettelijk gezien – een puur stukje vastgoed dat gewoon kan gekocht en verkocht worden. En er worden dus in Engeland ook meerwaardebelastingen op geheven.

Ik geloof niet echt dat het model ook hier in Vlaanderen snel navolging gaat vinden. Maar in Engeland is de begraafplaats met 2.500 plots ondertussen al half verkocht. Dood en vastgoed. Er zijn nog zekerheden in dit land.

 

Misschien ook interessant

Leave a Reply