Belasten of niet belasten? Dat is de vraag.

George Osborne

Voor wie hem nog niet zou kennen: maak kennis met George Osborne, Her Majesty’s “exchequer”. Zeg maar de Vanovertvelt van overtwater. Iets minder grijs maar ook iets flegmatieker. Als je er de Engelse kranten op naleest, dan bepaalt hij zowat op zijn eentje wat er aan de andere kant van ‘t water belast wordt.

George Osborne

George Osborn op de BBC. Heeft hij net nieuwe belastingen aangekondigd?

De Engelse economie draait op dit moment relatief goed, met groeipercentages die in procenten en niet in tienden van procenten uitgedrukt worden. Maar – zoals bij elke Europese regering – is het ook daar voortdurend zoeken naar besparingen en nieuwe inkomsten. En net zoals bij ons zijn politici daar relatief creatief in.

Aangezien middenklassers met vastgoed moeilijk met hun spaarcentjes weg kunnen (of willen), is het tweede verblijf uiteraard een uitgelezen bron van nieuwe belastingen. Nogal wat Engelse middenklassers hebben naast eigen woning ook een of twee huurwoningen (“buy-to-let” in het jargon) waar ze hopen een extra centje op te kunnen verdienen en wat pensioen mee op te bouwen. De Engelse regering wil liever dat mensen hun eigen (eerste) huis kopen en niet huren, en viseert dus – voor de derde begroting op rij – de buy-to-let eigenaars. Deze keer met een verhoging van de stamp duty voor tweede verblijven.

Volgens een recent rapport van  rics, de internationale organisatie die schatters opleidt, zal dit allicht tot een verhoging van de huurgelden leiden. Iemand moet uiteraard de investering ook na belastingen de moeite waard maken en dus gaan allicht de huurgelden omhoog. Het is niet duidelijk of het de bedoeling van Osborn is om de verhuurder de markt uit te belasten of gewoon om de schatkist bij te vullen. Allicht allebei.

Voor ons – aan deze kant van het water – is dat eigenlijk niet eens zo een slechte zaak. Wie van hieruit investeert in een eerste appartement of commercieel vastgoed (studentenflats, hotelkamers, service flats) in Engeland, blijft zo goed als buiten schot, dankzij het nul-tarief op kleine investeringen en een dubbel belastingsverdrag met België. En dus is het voor ons enkel wachten tot de huurprijzen omhoog gaan.

Een belastingverhoging die goed uitpakt. Er is dus toch nog goed belastingsnieuws in de wereld.

Misschien ook interessant

Leave a Reply