Vaak gestelde vragen

Investeren in UK vastgoed is net iets anders als investeren dicht bij huis. We hebben daarom de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Waarom krijg ik in het VK tweemaal meer huurinkomsten?

De immobiliënmarkt heeft zich in Engeland helemaal anders ontwikkeld dan bij ons. De opbrengstverwachting en -ervaring van investeerders ligt hoger. De belangrijkste reden daarvoor zijn de belastingen: Engelse investeerders betalen inkomstenbelasting op huuropbrengst. Om 3% netto over te houden, moet je dus wel bruto 5-6% vragen. In de “Northern Powerhouse” (midden Engeland) , waar de meeste van onze projecten liggen, kan een investeerder jaarlijkse netto-rendementen verwachten van 5-8% voor residentieel vastgoed en 7-10% voor commercieel vastgoed (zoals verzorgingstehuizen, hotelkamers of studentenflats).

Betaal ik belastingen op mijn huurinkomsten?

België heeft een dubbel belastingsverdrag met het VK. De huurinkomsten worden in Engeland belast en niet in België. Voor de eerste 12.000£ inkomen (24.000£ voor een koppel) betaalt u in Engeland echter een nul-tarief. Dat maakt het juist interessant voor Belgische beleggers: omdat u in het nultarief valt, neemt u de opbrengst dus netto mee naar huis. U moet wel elk jaar aangifte doen, zowel in Engeland als in België. Bij de papierwinkel in Engeland helpen we u een eindje op weg. In België wordt dit huurinkomen niet belast, maar het telt wel mee om het marginaal tarief te bepalen. Het kan dus dat u hierdoor in een hogere schijf terechtkomen voor de andere inkomsten.

Hoe kan ik achteraf weer verkopen?

Elk van de projecten die we aanbieden is vrij verkoopbaar. Sommige van de projecten bieden bovendien een terugkoopoptie aan als onderdeel van de verkoop. In Engeland zijn vele Real Estate brokers bereid om zowel residentiële als commerciële eigendommen te verkopen. We helpen u graag verder. Ook via ons kan u natuurlijk later uw eigendom weer te koop aanbieden.

Moet ik naar Engeland reizen om te kunnen investeren?

Voor geen enkele van de aangeboden investeringen moet de investeerder verplicht naar Engeland. Alle papierwerk kan op afstand geregeld worden. Maar uiteraard bent u bij elk van de projecten meer dan welkom om een kijkje te nemen bij de ontwikkelaar of eigenaar. Elk project dat wij aanbevelen hebben we uiteraard zelf al gecheckt. Als u graag wil kijken, dan kan dat natuurlijk. Elke maand organiseren we een trip naar Engeland.

Hoe kan ik mijn vastgoed vanuit Vlaanderen beheren?

Dat hoeft niet. Wij specialiseren ons in beleggingsvastgoed, en bij elk project is een beheerder inbegrepen. Ofwel een gerenommeerde beheerder die voor u de huurder zoekt, de kranen vervangt en het geld incasseert, ofwel (voor de meeste commerciële projecten) wordt uw investering voor lange termijn (tot 25 jaar!) verhuurd aan een management bedrijf.

Zijn er (verborgen) kosten verbonden aan aan- of verkoop?

Op residentieel vastgoed komt een kost van +/- 3% “stamp duties” (registratierechten) met een schalensysteem. Advocatenkosten liggen rond de 800-1000£ per transactie en worden soms door de ontwikkelaar betaald. Bij doorverkoop van een residentieel onroerend goed aan een derde persoon, zal de nieuwe eigenaar registratierechten betalen en zijn er +/- 300£ advocatenkosten te betalen. De geafficheerde huuropbrengsten op deze website zijn na beheers- en andere kosten, tenzij anders vermeld. Voor elk project maken we een duidelijk overzicht van alle bruto’s en netto’s, zodat de investeerder precies weet waar alle kosten liggen en dus gemakkelijk zijn echte netto-rendement kan berekenen.

Moet ik een Engelse notaris zoeken?

Engeland kent geen systeem van notarissen. Alles wordt geregeld door een lokale advocaat. Bij de meeste van de aangeboden vastgoedprojecten, suggereert  de promotor de diensten van een onafhankelijke advocaat aan voor het papierwerk. Het staat uiteraard iedereen vrij om een eigen advocaat onder de arm te nemen om de transactie door te voeren. UKvastgoed.be werkt in principe met de gesuggereerde advocaat voor elk project, maar we hebben ook 2 onafhankelijke advocaten die we kunnen aanbevelen voor dergelijke transacties.

Geven de ontwikkelaars een huurgarantie?

Vele ontwikkelaars geven 1-3 jaar huurgarantie op nieuwe residentiële units. Die garantie is solide en vermindert het risico voor de eerste jaren. Soms moeten van dat gegarandeerd bedrag nog een aantal kosten afgetrokken worden. Bij studentenvastgoed en zorgflats is er steeds een vastgelegd contract met lange-termijn gegarandeerde huurinkomsten (8-10%).

Kan ik bankfinanciering krijgen voor een UK vastgoedtransactie?

De meeste Belgische banken zijn bereid om vastgoedprojecten zoals de onze in het buitenland te financieren. Ze kunnen echter geen hypotheek nemen op buitenlandse goederen en zullen dus een hypotheek vragen op een Belgisch pand. Voor de precieze voorwaarden ga je best eens bij je eigen bank te rade. Een eigen huis waarop de lening reeds (gedeeltelijk) afbetaald is, is een typische mogelijkheid.

Sommige van onze partners bieden een terugkoopgarantie aan. Dat kan toelaten om een dergelijke investering met een bulletkrediet uit te voeren. Ook lenen tegenover een aandelenportefeuille, een VAPZ of IPT (groespverzekering) kan heel interessant zijn.

Heeft UKvastgoed ook zelf geïnvesteerd?

Daar is het allemaal mee begonnen. In onze zoektocht naar “goede vastgoed investeringen” kwamen we tot de conclusie dat de opbrengst, het aanbod, de belastingen en de wettelijke omgeving in Engeland veruit de beste van Europa waren voor kleine investeerders. En van het één is het ander gekomen. Onze positieve eigen ervaring met Engels investeringsvastgoed, hebben geleid tot UKvastgoed.be.

En wat met de Brexit?

Wel, we hebben evenmin een glazen bol om te kunnen weten of over lange termijn het effect van de “Brexit” positief of negatief zal zijn voor welke sectoren. Allicht zal niemand het ooit precies weten. Ondanks die onzekerheid, groeit de Engelse economie op dit moment echter beter dan de Europese. De Britten zullen niet plots stoppen met wonen, op vakantie gaan, oud worden, studeren, produceren en consumeren… De markt is vandaag een stuk optimistischer dan na het referendum.

Wat wél zeker is, is dat het vastgoed sinds het Brexit-referendum gewoon verder in prijs gestegen is. En natuurlijk is er het feit dat het Engelse Pond (mede door de Brexit-onzekerheid) artificieel en historisch goedkoop staat. Een meerwaarde over 10 jaar lijkt daarom waarschijnlijker dan een minwaarde. Kopen als het goedkoop staat, is niet voor niets een gouden raad voor investeerders.

Kan ik als bedrijf aankopen?

Uiteraard. Ofwel via een Belgisch bedrijf ofwel via een SPV (special purpose vehicle) bedrijf in Engeland. De inkomsten (en kosten) worden dan in Engeland aangegeven als was de vastgoedactiviteit een apart bedrijfje. Op de virtuele winst betaalt u dan 19% bedrijfsbelastingen, die achteraf niet meer in België belastbaar is.

Moet ik een UK bankrekening openen?

Absoluut niet nodig. Al maakt dat het leven wel goedkoper en gemakkelijker. Een Engelse bankrekening open je op 10 minuten tijd met je ID kaart en een smartphone.

Ik heb andere vragen…

Voor andere vragen neem je best contact op via ons contactformulier en we helpen je zo snel mogelijk verder.

 

 

 

Chester stad. Een van de meer aangename steden van Engeland.

In 2nd tier steden zoals hier in Chester kan je nog aangenaam wonen voor een redelijke prijs.

Stuur me meer informatie