De opkomst van de robo-belegger

De robot-belegger komt u ter hulp.

“De opkomst van de robo-belegger”. Het zou een van die SF films kunnen zijn, waarin de laatste overlevende mensen manmoedig en spectaculair weerstand bieden aan de kwaadaardige robots die de wereld hebben overgenomen. Niet dus.

Slecht nieuws voor de banken

De robot-belegger komt u ter hulp.

De robo-belegger komt u ter hulp.

De “robo-belegger” is een stukje software dat de belegger helpt om zijn beleggingen uit te kiezen en een portefeuille op te bouwen. Een beetje zoals een zelfrijdende auto, maar met je spaargeld als passagier. Niet meer nodig om te leren rijden dus: gewoon de bestemming intikken en dan relax wachten tot je aankomt.

Dat is slecht nieuws natuurlijk voor een hele beroepscategorie vermogensbeheerders die morgen op straat komt te staan. Misschien moeten zij zich wel bijscholen tot IT’ers om software te programmeren.

Slecht nieuws ook voor de banken, die daarmee een nogal lucratieve bezigheid aan zich voorbij ziet gaan. Terwijl in de goede oude tijd de mensen voor alles hun thuisbankier aanspraken, zijn er nu onafhankelijke platformen, die dat veel beter kunnen en de mensen zélf laten sturen. In Vlaanderen zijn er al een hele actief: Binckbank, Lynx, Keytrade, Fortuneo, medirect om er maar een paar te noemen, Banken kunnen daar moeilijk mee concurreren. tenzij ze er zelf eentje opzetten natuurlijk: Bolero is eigendom van KBC.

Goed nieuws voor de spaarder en de ondernemer

Voor de (kleine) spaarder is dat natuurlijk wél goed nieuws. Wie zelf niet de tijd heeft om te leren autoijden, kon vroeger alleen maar een (dure) taxi nemen (bankfondsen op het platform van de bank) of thuisblijven (spaarboekje). Vandaag heeft hij een plethora aan goedkope auto’s (beleggingsplatformen) ter beschikking. Daar kan hij zelf mee aan de slag, of via de robo-helper een portefeuille op zijn maat laten samenstellen.

Hopelijk helpt dat allemaal om het spaarboekje te ontvetten. De Belgische spaarder heeft nu al zo’n 250 miljard in die vergeetput gestopt, en er komen nog elk jaar een paar tientallen miljarden bij. Dat geld is totaal nutteloze ballast voor de spaarder, de bank én de economie. Als de robo-belegger ook maar een gedeelte van dat geld nuttig gaat beleggen, is iedereen ermee gebaat. Niet in het minst de kleine spaarder. Die kan eindelijk ook in meer productievere beleggingen instappen, tegen een fractie van wat het vroeger kostte.

Angeltjes onder het gras

Alhoewel, fractie. De kost voor Mr Robot ligt zo ongeveer rond de 0.8%-1% per jaar op je uitgezette vermogen. Als je ergens tussen de 3-8% gemiddelde opbrengst kan verhopen, is dat toch een stevige slok op de borrel. En mr Robot moet ook betaald worden als je portefeuille het niet goed doet.

Als kleine belegger moet je dan ook nog kiezen tussen een moeilijk en gesofistikeerd aanbod. De ene robo-man is heel duidelijk de andere niet. Op de platformen die wij bekeken hebben, gaat het van heel simpel (X% in een aandelenfonds – Y% in een obligatiefonds) tot uiterst gesofistikeerd (20 soorten beleggingen in een complexe matrix). En die robotten evolueren enorm snel…

En dan stelt zich ook de vraag wie verantwoordelijk is als het misloopt. Mr Robot is niet onfeilbaar en ook hij kan foute adviezen geven. Daar hebben de wetgevers nog een kluifje aan.

En vastgoed?

Wat ons betreft blijft vastgoed (en dan uiteraard UK vastgoed) natuurlijk een superieure belegging. Je profiteert rechtstreeks en zonder tussenpersonen van een hoge (6%-10%) jaarlijke opbrengst, die nauwelijks belast wordt en zeer stabiel is. En je hebt een inflatieveilige meerwaarde. Maar het blijft natuurlijk een lange-termijn investering en het vereist toch wat meer werk dan een klik-en-koop robot.

Voor lange-termijn beleggingen heb je bij ons nog een menselijke adviseur, die zélf de projecten gaat uitkiezen.

Voor het spaargeld dat je niet op lange termijn wil investeren, kunnen we de investeringsplatformen ten zeerste aanbevelen. Alles beter dan dood spaargeld of dure banken. En als je zelf niet geniet van de kick van het beleggen, dan doen de robots een “pretty ok” job voor een ok prijs. En dat is geen SF meer.

 

 

Misschien ook interessant