En wat doen de prijzen in Engeland?

En wat doen de prijzen nu juist in Engeland? Welke meerwaarden worden verwacht?

Wie in residentieel vastgoed investeert, die hoopt natuurlijk op een meerwaarde. Naast het huurrendement is dat de tweede component van return. Maar welke meerwaarden verwacht men nu precies op residentieel vastgoed?

Hier bij UKvastgoed concentreren we op midden-Engeland, het zgn “Northern Powerhouse” zoals dat in de Engelse marketing heet. De reden is niet moeilijk te raden: omdat de steden in deze regio vandaag het snelste groeien en bovendien – in tegenstelling tot Londen – compleet niet overgewaardeerd zijn. Met prijzen per m² rond de 3.000-5.000£ zijn appartementen in deze steden bovendien nog betaalbaar voor een investeerder met een budget tussen 100.000£ en  200.000£.

En dat betekent meteen ook dat er nog mogelijke groei in zit. Meerwaarden dus. Maar hoeveel precies en welke steden hebben de beste groeivooruitzichten?

Internet

Ook wij hebben geen kristallen bol, en dus gaan we te rade – zoals iedereen – op het internet. Daar zijn bedrijven actief die in Engeland (tien)duizenden transacties per maand zien passeren. Aangezien zij dagelijks met de materie bezig zijn en hun vingen aan de pols hebben, vermoeden we dat zij – iets beter nog dan een kristallen bol – wat voeling hebben met waar de markt naartoe gaat in de komende jaren.

En het leuke daarbij is dat zij veel van die informatie ook nog eens gratis op het internet gooien. Handig voor wie vanuit het buitenland een gevoel wil krijgen van hoe duur appartementen in Engeland zijn en wat voor soort meerwaarden de “grote jongens” verwachten voor de verschillende streken en steden in Engeland.

JLL

Jones Long Lasalle (JLL voor de vrienden) is zo een van die grote jongens. Het bedrijf publiceert op haar residentiële website met de regelmaat van een klok rapporteren over de verschillende regio’s in Engeland. Ook natuurlijk over “Northern England“. In hun jongste rapport verwachten zij voor de komende 5 jaar een meerwaarde van ~3% in de North West. Manchester leidt de lokale markt met verwachtte meerwaarden van 4.2%.

Meerwaarden in UK 2018 (Savills)

Meerwaarden in UK 2018 (Savills)

Savills & Halifax

Savills, nog zo een grote jongen doet niet onder en publiceert elke week nieuwe updates. Elke maand publiceert de groep een Residential Update waar de gemiddelde prijzen en prijsstijgingen van de van de jongste maanden gepubliceerd worden. Ook hun grafische voorstelling doet het altijd goed. Voor de “North West” verwacht Savills een prijsstijging van +/- 17-18% voor de komende 5 jaar (en dus een jaarlijkse meerwaarde van 3-4%.

Halifax is dan weer sterk in residentieel vastgoed overal te lande. De Century21 van Engeland om het zo te stellen. Het bedrijf publiceert elke maand een “House Price index”, waarbij ze noteren hoeveel huizen en flats en aan welke prijzen die de afgelopen maanden verkocht zijn. Geen vooruitzichten dus, maar wel een gedegen record. In de laatste houseprice index van mei ziet Halifax voor het hele land een groei van 1.9% tegenover vorig jaar. Die index geeft helaas geen regionale gegevens.

CBRE doet iets minder druk: de residentiële markt is niet direct hun core competence. Maar ook zij publiceren regelmatig wel wat research. In een enorm sterk rapport van eind 2017 gaan alle niet-londen steden onder de loep. Aangezien CBRE meer met commercieel vatsgoed bezig is, ligt hun focus natuurlijk op winkels en kantoren, maar hun analyse van de grote steden is uitermate verhelderend.

En de rest

En dan zijn er natuurlijk nog duizenden andere websites waar je informatie kan vinden over de markt in Engeland. Twee ervan willen we niet onthouden. Als het gaat om te onderzoeken wat de huidige huurprijzen zijn, dan springt rightmove.co.uk natuurlijk in het oog: de grootste online zoekertjessite met een enorm aanbod aan koop- en huurpijzen. Knock yourself out.

En voor wie een idee wil krijgen wat jongen mensen vandaag betalen voor een studentenflat of een entry-woning in het stadscentrum: dan is bijvoorbeeld urban bubble een goede plaats om te beginnen…

 

 

 

Misschien ook interessant