Het gaat heel goed met de Britse economie, dank u.

De Britten blijven kopen. Het gaat goed met de economy in het Koninkrijk
De Britten blijven kopen. Het gaat goed met de Britse economie in het Koninkrijk

De Britten blijven kopen. Het gaat goed met de economie.

Brexit zal een sterke invloed hebben op de Britse economie. Ja, natuurlijk. Daar is iedereen het er wel over eens. Maar of dat uiteindelijk positief of negatief zal zijn? En welke sectoren de winnaars en verliezers gaan zijn. Dàt is de vraag.

Blijven kopen

Op het moment loopt het voor de Britse economie eigenlijk merkwaardig goed. HSBC, één van de grootste banken op deze wereldbol met hoofdzetel in London, verhoogt haar groeiverwachtingen voor 2017 tot 1.9%. Dat klinkt als muziek in de oren voor de “Exchequer”  – een duur woord voor de minister van financiën. Want met dat goede resultaat, stijgt natuurlijk ook de belastingsopbrengst.  Elk 0.1% groei is een hoopje miljarden meer in de staatskas.

HSBC verklaart die hogere groeicijfers door het goedkope pond (die staat nog steeds +/- 10% lager dan voor het Brexit-referendum) en de hogere export die die goedkope pond met zich meebrengt. Het Brexit-referendum heeft toch tenminste dat al gedaan voor de Britse economie. Niet direct waar de Brexiteers aan dachten, maar het is wel mooi meegenomen. Afgezien van de vakantiegangers zijn er weinig Britten die daarover klagen. En ook de investeerders hebben geluk. Dankzijde goedkope pond is zowat alles – ook bedrijven en vastgoed – vandaag 10% goedkoper dan vroeger.

En alsof dat nog niet genoeg was, de Britten blijven ook consumeren. Al was het maar om ’s lands economie te helpen. Consumptie blijft sterk, productie en export boomen en ook de (enorme) “services” industrie houdt stand, alsof er geen brexit geweest is.

Geld drukken

Dat betekent niet meteen dat de overheis stopt met het bijdrukken van geld. Het bijdrukken van geld is eigenlijk sinds 2008 nooit gestopt. De Bank of England blijft met plezier nieuw geld in het systeem inpompen. En ondanks al die cash blijft de inflatie laag en blijft de basisrente van de Bank of England stabiel. Het systeem zoemt lekker door. En dat in tegenstelling tot (de rest van) Europa, waar de Club die 1% groei haalt, nog eigenlijk niet zo bijzonder groot is.

Dat betekent uiteraard niet dat Brexit in de komende jaren geen grote impact zal hebben. Het betekent wel dat het goedkope pond vandaag een zegen is voor de Britten. En het lijkt erop dat de Britten zelf zich geen al te grote zorgen maken over de toekomst.

Misschien ook interessant