Morgen verkiezingen – Is er licht aan het einde van de Brexit-tunnel?

Brexit volgens de tegenstanders.

Morgen 12 December houdt Engeland parlementsverkiezingen. Als Boris Johnson erin slaagt om met zijn Conservatives een meerderheid te veroveren, lijkt het pad geëffend voor een goedkeuring en ondertekening van het akkoord dat Johnson sloot met de Europese Unie en dus een onderhandelde Brexit tegen einde januari 2020.

Een akkoord dat overigens niet veel verschilde van dat van Theresa May. Maar laat ons dat buiten beschouwing laten.

Eindelijk Brexit

Hopelijk eindelijk Brexit dus. En dat is allicht geen moment te vroeg. De Britten zijn de discussies rond de Brexit hartsgrondig beu. Ze hebben min of meer aanvaard dat die er komt, en willen weinig anders dan “to get on with it”. Liefst met een onderhandeld akkoord.

Een zekere “moeheid” is te merken als je af en toe het kanaal oversteekt: Men heeft het nu wel gehad met het Brexit gedoe. Er zijn nog andere belangrijke dingen in het leven.

Komt daarbij dat het Labour van Corbyn een (uiterst) linkse koers vaart waar zelfs de PvdA op vele vlakken een puntje kan aan zuigen: nationalisaties van banken en nutsvoorzieningen, hogere uitkeringen, hogere minimumlonen, verplicht afgeven van aandelen aan de werknemers,… Velen vragen zich af wat er erger is voor het land: Boris Johnsson of John Corbyn. En dus stemmen nogal wat mensen “negatief”: nog liever Johnson dan Corbyn.

We zullen morgen weten wat het resultaat is en of de kiezer een duidelijk mandaat geeft om de Brexit op te lossen

Stijgend pond

De markten zijn blijkbaar al overtuigd van Boris’ overwinning. De koers van het Engelse Pond is ondertussen gestegen tot 1.18 – 1.19, een koers die het de jongste drie jaren zelden gehaald heeft. Uiteraard goed voor wie al eerder investeerde. Maar het is wat vroeg natuurlijk om ervan uit te gaan dat Boris de Brexit zonder kleerscheuren over de streep helpt.

En ook in de aanloop naar het Brexit referendum zagen we een omhoog kruipend pond, allemaal in de verwachting dat het referendum een “remain” stem zou geven.

Pod

Voor wie er meer over wil weten, kunnen we gerust het de podcast hieronder aanraden. UKvastgoed man Dirk Laeremans sprak met Harry Depaepe, de Anglofie van Doorbraak.be die regelmatig op allerhande nieuwskanalen zijn licht laat schijnen over het Verenigd Koninkrijk.

Op verkiezingsavond 12 december spreekt diezelfde Harry ook op een debat met ex-Minister President Geert Bourgeois in het Provinciehuis van Antwerpen.

 

Misschien ook interessant