150.000 bedden tekort in de ouderlingenzorg. Koop er een paar.

70000 bedden tekort in de zorgsector

JLL (Jones Lang Lasalle) produceert aan de lopende band rapporten over vastgoed. Heerlijk leesvoer voor mensen die wensen te investeren in vastgoed. Het laatste wat je wil, is investeren in een sector of locatie die het moeilijk heeft (of zal hebben).

3.2 miljoen 85-plussers

Dat staat alvast niet te gebeuren in de sector van de ouderlingenzorg in Engeland. JLL berekende in een recent rapport “The social care deficit” dat het aantal 85-plussers in de komende twintig jaar zal verdubbelen tot 3.2 miljoen. Het aantal dementia patiënten zal in die periode stijgen met 143%.

Aan de kant van het aanbod, verdwijnen elk jaar 2-3% van het aantal bedden, wegens verouderde infrastructuur of intrekking van de erkenning door de CQC – het overheids orgaan dat toezien op de kwaliteit en financiële draagkracht van de zorginstellingen.

De UK kent momenteel 456.000 bedden in de ouderlingenzorg. Om de stijgende nood aan zorg op te vangen, zouden jaarlijks 14.000 nieuwe bedden voorzien moeten worden. Sinds 2002 zijn er echter slechts 7.000 per jaar bijgekomen, en dat tempo groeit niet. Meer dan 7.000 zorgbehoevenden vinden dus geen plaats in de zorg. Elk jaar opnieuw. Over de komende 20 jaar, spreken we zo over een tekort van 150.000 bedden.

En dan zwijgen we natuurlijk ook personeelsleden. 1,22 miljoen nieuwe werkplaatsen om precies te zijn, terwijl er in dezelfde periode slechts 1.4m nieuwe werknemers op de markt komen. Zijn er ergens nog verpleegsters te vinden?

47 miljard pond

JLL zou JLL niet zijn, als ze vervolgens niet aan het berekenen gingen hoeveel investering dat eigenlijk betekent in nieuwe rusthuizen en verbetering van bestaande tot de meest moderne normen. 47 miljard pond om precies te zijn voor de komende twintig jaar. Oftewel 52.000.000.000 €. Geen klein bedrag. Vraag is natuurlijk waar die vandaan gaan komen.80% van de investeringen komt vandaag van de private sector en dat cijfer zal allicht niet verkleinen in de komende tien jaar.

De traditionele methode (aandelen + bankleningen) loopt een beetje vast op de banken, die een relatief hoge aandelencomponent vereisen. Net zoals de CQC overigens: een erkenning om een rusthuis uit te baten vereist tegenwoordig ook veel grotere financiële controles en garanties. Vele private eigenaars of zorggroepen, kunnen dat aandelenkapitaal niet leveren en moeten dus noodgedwongen hun groei beperken of sluiten.

70000 bedden gezocht in de zorgsector in het VK.

JLL ziet een tekort in bedden in ze ouderlingenzorg. Download hier het rapport.

8%-10%

Sinds een tiental jaren is daarom de “kamerverkoop” aan een enorme opmars bezig. Uitbaters zoals Qualia verkopen aparte kamers aan privé-investeerders, en huren ze onmiddellijk terug aan 8 (tot zelfs soms 10%) netto huurinkomsten. Dat vermijdt tijdrovende procedures bij de banken en verzekert een lange-termijn financiering aan de uitbaters. Voor de privé investeerder wordt die mooie return wordt dan ook nog gecombineerd met terugkoopgaranties tussen 5 en 25 jaar, wat nog een extra meerwaarde oplevert. Goed tegen de inflatie.

En de prijs van gemiddeld 60-75.000£ per kamer is bovendien haalbaar voor de meeste modale investeerders, die op die manier een hoge opbrengst op lange termijn vastklikken. En omdat de fiscialiteit zeer vriendelijk is voor buitenlandse investeerders, trekt het model ook heel wat buitenlandse kapitaal aan.

Dat alles lost niet direct het tekort aan bedden op in de ouderlingenzorg, maar het is wel telkens een oplossing om 50-100 zorgbehoevende patiënten een kamer en evenveel investeerders een hoog en veilig rendement te bezorgen.

Het JLL rapport kan gedownload worden op de website van JLL