En ondertussen in Londen…

Londen enthouse

In de eerste twee weken na de Brexitstemming was er wat paniek in Londen. Met als climax het nieuws dat één van de vastgoedfondsen de uitbetaling bevroor omdat téveel mensen naar de uitgang liepen. Door Brexit zou vastgoed in Londen in elkaar storten en Frankfurt de wereld overnemen. Twee maand na de Brexit stemming is het stof wat gaan liggen en ziet de wereld er heel wat minder beroerd uit.

Londen en Knight Frank

Knight Frank is één van de grootste vastgoedmakelaars. Nummer 5 in de wereld en nummer 1 in Londen en New York. Van research tot management, evaluatie en beheer tot makelaardij en financieel advies. Ze doen het allemaal. Wie in Londen een kantoorgebouw van 200 miljoen of een penthouse van 5 miljoen pond op de kop wil tikken, is bij Knight Frank aan het juiste adres.

Londen enthouse

Voor een luxe penthouse in Londen, betaal je al gauw 30.000 £ per m²

Ik had een babbel met het hoofd research van Knight Frank in Azië. Is Londen zijn “oempf” kwijt?

“Helemaal niet”, was het antwoord. “Met dank aan Tina” There Is No Alternative. “Eventjes na de Brexit-stemming was er wat paniek. Die is ondertussen volledig weg en mensen beseffen dat de alternatieven dun gezaaid zijn voor mensen met grote kapitalen, grote ego’s en weinig appetijt voor risico’s.”

Andere landen – Australië om geen namen te noemen – hebben onlangs de registratierechten gevoelig opgetrokken voor buitenlandse (Lees Chinese) investeerders.

De interesse in Londens vastgoed heeft een dip gekregen in de eerste twee maanden na de Brexit-stemming. Maar die dip was nog geen derde van de dip in april dit jaar, toen de regering de registratierechten met 3% optrok. Het effect daarvan is nog altijd voelbaar is. Ondertussen zijn zowel de prijzen als het aantal deals weer min of meer op peil.

Sjeiks en mandarijnen

Londen vastgoed blijft dus voorlopig met stip op de eerste plaats op het aankopenlijstje van de grote pensioenfondsen, IT-miljardairs, oliebaronnen, oligarchen, projectontwikkelaars, oliesjeiks, presidenten en mandarijnen van deze wereld.

Dat is uiteraard leuk voor de goedbetaalde financiers, de advocaten, de financiële consultants en belastingsadviseurs die bij bosjes rondlopen in de City en allemaal een stukje kunnen mee-eten van de transacties die de rijken der aarde in Londen uitvoeren.

Voor eenvoudige investeerders, zoals u en ik, maakt dat Londen uiteraard een soort-no go zone. Met een instapprijs die ruim boven het half miljoen pond ligt voor een schamele studio en een jaarlijkse netto-opbrengst van minder dan 2%, lijkt het meer op een speelplaats voor rijkelui dan een investering.

Gelukkig heeft het VK ook heel wat beter in petto op andere plaatsen en steden, waar zekerheid en hoge jaarlijkse opbrengsten perfect samengaan.

Maar daar hoeven we u allicht niet meer van te overtuigen.

Misschien ook interessant