Brexit. Welke brexit?

Welke Brexit?

Het Brexitstof is ondertussen wat gaan liggen. Exit Cameron. Entry May. De FTSI staat weer behoorlijk boven het niveau van voor de drop op 24 juni (heeft u ook bijgekocht ?) De aandelenmarkt heeft ondertussen een feestje dat het niet mooi meer is. Wat was Brexit ook al weer?

Now you see him, now you don’t

Nog geen drie weken na het Brexit referendum, heeft de UK weer een nieuwe premier en ditto regering. In plaats van een lange martelgang van een paar maanden, is de strijd om Downing street snel beslecht. En dat terwijl de oppositiepartijen in de touwen liggen. Corbyn wordt belaagd door driekwart van zijn parlementsleden en UKIP “overwinnaar” Farrel heeft er zowaar de brui aangegeven. Zoveel plotwijzigingen in zo korte tijd. Wie was Cameron ook weer? Game of Thrones kan er nog een puntje aan zuigen. Maar ook daar komen blijkbaar uiteindelijk de vrouwen aan de macht.

Brexit. Welke Brexit?

Brexit. Welke Brexit?

May belooft de Engelse kiezer dat “Brexit betekent Brexit”. Geen tweede referendum, geen onnozele voorstellen en doen wat de kiezer beslist heeft. Vraag is natuurlijk wat Brexit betekent. Want ook dat kan op honderd verschillend manieren ingevuld worden. Maar de bremain scenario’s liggen ondertussen al wel klaar en worden in de Britse kranten serieus genomen. Als de Lobby van de City op gang komt, is een Brexit nog helemaal niet zeker. De “Brexit-light” is geboren. Wat het wordt is nog heel onduidelijk. Maar als het van de financiële wereld afhangt: liefst in de feiten zo weinig mogelijk verschil met vandaag. En achter de schermen trekt die financiële wereld nog steeds aan de meeste touwtjes. Nogal wat mensen “in de know” gaan er eigenlijk al van uit dat de soep heel wat minder heet gegeten wordt dan ze verleden maand opgediend is.

De economie

Over de economie zijn de meningen verdeeld. Kan de lagere pond opwegen tegen een gebrek aan vertrouwen? De Economist heeft het voortdurend over rampscenario’s; de Financial times is heel wat genuanceerder en ziet ook mogelijkheden. Never waste a good crisis. De pond is ondertussen gestabiliseerd op een lager niveau en zal daar allicht nog wel een paar maanden blijven hangen tot de mist optrekt. Krijgen we een recessie op korte termijn? Zal de groei lager of hoger zijn op langere termijn? De kranten Britse hebben er kolommen vol van. In ieder geval is de economische wereld er sterk op uit om de “schade te beperken” en zoveel mogelijk bij het oude te laten.

En vastgoed?

Voor London is er ongetwijfeld wat afkoeling op de vastgoedmarkt. Nogal wat investeerders vrezen dat de verhuis van een aantal financiële instellingen naar Europese oorden de vraag zal doen dalen op de Londense markt en nemen het zekere voor het onzekere. Niet dat dat veel kwaad kan. De prijzen zijn daar door de internationale speculatie zo belachelijk geworden, dat een adempauze eigenlijk niet eens zo slecht is.

Voor de rest van het land blijkt vastgoed heel stabiel te zijn. Geen alarmkreten van vastgoedmakelaars, geen “fire sales”, geen prijsverlagingen. De Britten blijven er zelf Brits kalm bij. Zo leven gewoon verder, ze studeren, worden oud en gaan op hotel.

Onze partners – vooral in investeringsvastgoed – spreken daarentegen van een sterk verhoogde interesse uit het buitenland, vooral gedragen op een Engelse pond die nu kunstmatig laag staat tegenover zowat elke andere munt in de wereld. Eén van onze projecten (Daniël house in Liverpool) is op maandag zowaar door één investeerder volledig opgekocht. Vooral vanuit Azië wordt er de jongste tijd extra bijgekocht.

Upside risk

Gezien de lage pond is dus wat ons betreft vooral het “upside risk” – de kans dat de pond over een aantal jaren hoger zal staan dan vandaag – groter geworden. En natuurlijk koop je vandaag dezelfde flat of kamer 10% goedkoper dan vandaag. Ook dat is eigenlijk goed meegenomen. Grotere flats voor dezelfde Euro’s.

En uiteraard is een Pond-investering een goed middel om het “Euro-risico” in te dekken. Want met de Italiaanse banken trekken zich ook over de EURo donkere wolken samen voor de middellange termijn.

En voor wie Engeland wil bezoeken, is er natuurlijk ook een 10% korting. Laat ons weten als je mee wil op verkenning op 18 augustus. 

 

 

 

 

 

Misschien ook interessant