Over Ponden, Euro’s, inflatie en huisprijzen

Inflatie is terug van weggeweest. En dat zullen geweten hebben. Onder impuls van een economische heropleving en exploderende energieprijzen, betalen we ondertussen meer voor alles. De Euro-inflatie is weer vast in de 4-6% regio en in Engeland noteerde men over 2021 een record inflatie van 5,1%, het hoogste getal in 10 jaar.

Mind the gap

En dat verandert natuurlijk eea in het economisch spel van vraag en aanbod. Want investeren is iets helemaal anders in een klimaat van nauwelijks voelbare inflatie, dan in een klimaat waar inflatie ruim boven 5% noteert. De hoge inflatie wordt voorlopig nog gecombineerd met een aanhoudende lage rente. Dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor mensen met vaal cash spaargeld. Als je spaargeld elk jaar 5% in waarde verliest, dan wordt de gap tussen sparen en investeren wel heel erg groot.

Het is dan weer wel bevorderlijk voor wie leent. Alhoewel de rentevoeten in Engeland nog een stukje hoger zijn dan bij ons (leningen gaan tussen 3.8 en 4.6% de deur uit), blijven ze lager dan inflatie. Hoe meer je leent, hoe rijker je wordt, zou Paul De Grauwe beweren. Niet echt aan te raden voor overheden die er lopende uitgaven mee bekostigen, maar wel voor particulieren die er nuttige investeringen mee doen.

Vraag is hoe lang het zal duren dat deze kloof tussen inflatie en interestvoet negatief blijft. Zowel in Europa als in Engelad gaan er steeds luidere stemmen op om het monetair beleid te verstrakken en minder cash liquiditeit op de markt  te gooien – zeg maar geld bij te drukken. Dat zal op korte termijn allicht leiden tot hogere rentevoeten, zowel in de Euro-zone als in Engeland.

70% duurdere Ponden

De wisselkoers van de UK£ kende over 2021 een toch wel merkwaardige stijging. Van €1.12 steeg de wisselkoers tot 1.20, een stijging van niet minder dan 70%. En dat is toch een hele tijd niet meer voorgekomen. En dat ondanks de Brexit die – vooral in het begin van het jaar – veel negatieve publiciteit kreeg, veroorzaakt door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

De koers is daarmee nog niet terug aan de 1.40 van voor de aankondiging van het brexit-referendum (november 2015), maar het is wel een opvallende en aanhoudende trend.

Wissekoers EUR-UK£

Duurdere huizen

De inflatie, de relatief lage interestvoeten en de grote demografische vraag, hebben ook in Engeland de huisprijzen sterk de hoogte in gejaagd. De gemiddelde huisprijs steeg 11% over 2021 en is nu 16% duurder dan voor de Covid-pandemie toesloeg in 2020. Het afgelopen jaar 2021 kende volgens The Guardian de sterkste groei van de jongste 15 jaar. Uiteraard is dat een gemiddelde met lokale uitschieters tot 20%.

Brexit heeft aan die huisprijzen weinig veranderd, behalve het duidelijk stabiliserend effect in Londen, waar men slechts 4,2% optekende. Maar ook daar verwacht men voor 2022 een sterkere stijging.

Huisprijzen UK

Goed moment

Maakt dat allemaal een goed moment om te investeren in vastgoed? Allich wel. Als men kan profiteren van de huidige kloof tussen inflatie en interestvoet, dan lijkt een investering met hypotheek wel een correcte zet. Vooral als het alternatief van de spaarboekjes nog steeds zowat 0% interest en 5% inflatie kent. Maar misschein voor alle zekerheid toch best met vaste rentevoeten werken.

 

Misschien ook interessant