Dit jaar investeer ik met écht rendement: investeringsvastgoed in UK.

Residentieel vastgoed; Vlaanderen en Engeland vergeleken

De beurs:  zoals een baby

Investeren in de beurs is zoals een baby: vereist veel aandacht en slapeloze nachten.

Investeren in de beurs (en in beursgenoteerde fondsen of obligaties) is een klassieke manier om geld op lange termijn te beleggen. Uw geld kan snel omgezet worden in cash en op lange termijn mag u een totaal rendement verwachten van 3 tot 8%. Ruim boven inflatie dus.

Maar de beurs is toch een beetje zoals een baby: het vereist wel wat kennis, constante aandacht, het zorgt voor slapeloze nachten en het loopt regelmatig fout. 2018 was geen echt goed jaar voor de beurzen.

En slechts weinig fondsen of aandelen geven een noemenswaardig netto maandelijks rendement. Meer dan 3% is een hoge uitzondering.

Vastgoed: een vast rendement

Goed gekozen vastgoed geeft daarentegen een vast (en niet belastbaar)  huurredement.

Enorme prijsstijgingen zijn eerder zeldzaam maar ook de grote prijsdalingen zijn eerder zeldzaam. De waarde van vastgoed heeft bovendien geen relatie met de beurskoersen en hun schommelingen.

Daar staat natuurlijk tegenover dat u over grotere bedragen moet beschikken en dat vastgoed niet met een paar kliks in cash kan omgezet worden.

Waarom vastgoed in Engeland?

Door de andere fiscaliteit en de marktmechanismes, heeft vastgoed in Engeland (niet in London!) een aantal heel sterke voordelen tegenover Belgisch vastgoed:

  • In steden zoals Liverpool en Manchester, zijn de investeringsbedragen laag: vanaf 60.000£ koop je een studentenkamer, vanaf 110.000£ een studio in het stadscentrum.
  • Door de fiscaliteit liggen de netto huurinkomsten gevoelig hoger: Verwacht 5-7% voor residentiële projecten en 8% voor niet-residentiële projecten (hotelkamers en zorgflats)
  • Vele projecten komen met een huurgarantie.
  • Investeringsvastgoed komt altijd met een managementcontract. Men zoekt huurders, men int de huurgelden, regelt de waarborg etc… Geen rompslomp dus en een professioneel die het vastgoed beheert.
  • Kleine flats in de centra zijn makkelijk en snel verkoopbaar en alle hotelkamers en zorgflats komen met terugkoopopties.
  • Vastgoedexperts verwachten 4-6% meerwaarden in de komende jaren.

En wat met de Brexit?

De Brexit en hoe die eruit zal zien, creëert heel wat onzekerheid. Vooral de financiële sector en de productiebedrijven vragen zich af wat er gebeurt vanaf maart 2019. Maar ook na de Brexit moeten de mensen wonen, studeren, oud worden, op vakantie gaan. Fundamenteel is vastgoed (buiten Londen) een lokale markt met lokale vraag en aanbod en zijn internationale handelsrelaties geen echt belangrijke factor.

Wat natuurlijk wél belangrijk is, is de koers van de UK£. Door de Brexit onzekerheid is die koers op dit moment historisch laag. Het is moeilijk om te weten wat de koers zal zijn wanneer je weer verkoopt, maar tegen dan zal de onzekerheid rond de Brexit allicht wel opgeklaard zijn.

[ccf_form id=”1288″]

Misschien ook interessant