Welkom in het jaar van de hond

Chinezen vormen een gewaardeerde groep in het Verenigd Koninkrijk

Op 16 februari begon in China – en voor alle Chinezen daarbuiten – het jaar van de hond. En een (Chinese) hond is trouw, vriendelijk en een plezier  om mee om te gaan. Wie dus geboren is in 2018 of er 12, 24,36, 48, 60, 72 of  84 wordt, is dus vriendelijk voor de rest van zijn/haar leven.

Studenten

Engeland is een enorme magneet voor Chinese studenten: Engels onderwijs is degelijk, heeft een goede reputatie en is minder duur dan de Ameriaakse of Australische tegenhangers. In sommige richtingen zitten tot 40% Aziatische studenten, met vooral Chinezen en Koreanen. Je (enige) kind naar een prestigieuze universiteit in Engeland sturen, is nog altijd dé grote droom van de Chinese middenklasse. En dus stromen de studenten uit China in grote drommen toe.

En aangezien er veel studeren, blijven er velen achteraf ook plakken in steden zoals London, Manchester of Liverpool. Engelse werkgevers houden van Chinezen, omdat ze niet vies zijn van hard werken en zelden groot kabaal maken.

Chinatown

En zoals overal ter wereld vormen zij daar een “community”. En dan duurt het nooit lang, of er ontstaat wel ergens een “Chinatown”, die dan vervolgens nog veel meer Chinezen naar dat stadskwartier trekt. London, Liverpool en Manchester hebben allemaal een redelijke grote Chinese populatie. In Manchester loopt die zelfs op tot bijna 2%. Eén op 50 Manchestenaars is dus een Chinees. En dankzij de groeiende studentenpopulatie loopt dat aantal ook nog verder op. Geen wonder dan Manchester een grote “Chinese nieuwjaarsparade” kent.

De meeste Chinese studenten komen terecht in studentenvastgoed: ze willen graag bij hun Chinese vrienden blijven en hebben ook geen probleem met de gevraagde huurprijzen. Wie 25.000-30.000£ kan neerleggen voor inschrijvingsgeld, kan ook wel 1.000£ per maand neertellen voor een goede accommodatie. En dat drijft dan weer de prijzen op in datzelfde studentenvastgoed, ondanks de sterke groei in beschikbaarheid in de meeste universiteitssteden.

London

In London is het nog steeds veelal “China” wat de klok slaat bij de verkopers van luxueus vastgoed. Dankzij Brexit is de pond met ongeveer 10% gedaald, en dat maakt Engels vastgoed een stuk goedkoper voor de sterke RMB. Sinds het referendum is de Chinese aankoop van Engels vastgoed met niet minder dan 43% gestegen. In London (waar de meeste Chinezen hun investering doen) houden de Chinese kopers de prijzen stabiel. En tegelijkertijd geven een aantal grote investeerders het grote voorbeeld: CCland kocht in mei 2017 de “cheesegrater” voor 1.15 miljard pond. China Resources kocht 20 Gresham street voor 315 miljoen pond. Ondanks licht verhoogde “capital gains taxes” blijft de UK één van de minst belastende overheden voor vastgoed, en dat blijft kopers aantrekken: zowel de indivudele kopers, als de grote vastgoedgroepen.

Volgens juwei.com, één van de grootste aanbieders van buitenlands vastgoed aan Chinese investeerders, zijn vooral Londen (uiteraard), Manchester, York (toersime), Cambridge (zoon- of dochterlief) en Sheffield (universiteit) gegeerde investeringsplaatsen. De interesse is na Brexit enorm gestegen.

En wat staat beter “voor de vrienden” dan een penthousje in centraal Londen?

Het ziet ernaar uit dat ook in het jaar van de hond de Chinezen hun weg zullen blijven vinden naar Chinees vastgoed.

 

Misschien ook interessant