(Ver)huren zonder borg, hoe werkt dat?

Huren in UK is een stuk transparanter geworden

Huurwetgeving

In juni 2019 heeft Engeland een nieuwe huurwetgeving gekregen. De bedoeling was om de huurder minder kosten en meer transparantie te geven. Zo werd de maximale huurwaarborg afgetopt tot maximaal 5 weken en worden “extra kosten” bij de verhuurder gelegd.

Verhuurders (of hun agenten) kunnen in Engeland beroep doen op een heleboel systemen om de potentiële huurder te “screenen”. Op die manier worden heel veel (potentiële) wanbetalers uitgesloten. In vele huurcontracten lagen die “screeningskosten” vroeger bij de huurder. En dikwijls ging het om meer. Er was een hele plethora van extra instapkosten (plaatsbeschrijving, sleutelkosten, agent fees, administratiekosten,…. ) die de huurder plots op zijn bord kreeg. Zo was het perfect normale praktijk dat een huurder 3 maanden huurwaarborg, de eerste maand huur én een halve tot een hele maand “kosten” moest ophoesten voor hij de sleutel kreeg.

Screening

Dat is sinds juni 2019 min of meer gedaan. Al de extra kosten worden nu door de verhuurder betaald. Die gaat uiteraard nog steeds screenen en vetten, maar moet dat nu op eigen kosten doen. Gemiddeld gaat het om zo’n 300 tot 400£ kosten per “wissel”. In residentieel vastgoed wel te verstaan. Bij studentenkamers ligt dat eerder tussen 100 en 150£ (een week huur) of is het inbegrepen in de service.

Uiteraard was dat niet het beste nieuws voor de verhuurder, maar het heeft de markt wel veel transparanter en gemakkelijker gemaakt voor beide partijen. Probeer maar eens twee huuropties te vergelijken als er tien variabelen in rondzweven. Dat de wetgever daar komaf mee maakte, was voor de meeste verhuurders daarom ook geen al te groot probleem. Bovendien waren het toch vooral de verhuuragentschappen die rijk werden van al die administratiekosten.

Huurwaarborg? Niet meer nodig.

Flatfair en zerodeposit bieden aan om te verhuren zonder waarborg

Flatfair en zerodeposit bieden aan om te verhuren zonder waarborg

De huurwaarborg was een iets groter probleem: 5 weken huur is behoorlijk weinig om wanbetalingen of schade op te vangen. Engeland kent een veel “verhuurdervriendelijke” wetgeving dan bijvoorbeeld Vlaanderen, maar zelfs in Engeland is een huurwaarborg van 3 maanden  belangrijk voor verhuurders.

Maar ook daar is in de jongste maanden een oplossing voor gevonden. Bedrijven zoals Flatfair en Zerodeposit.com bieden “verhuren zonder borg” aan. Hoe werkt dat? Simpel: de huurder betaalt een eenmalige kost van 1 week huur (pakweg 200-250£) aan flatfair en betaalt alle andere kosten op het einde van de huur. Flatfair en zerodeposit garanderen de verhuurder een maximum van 3 maanden kosten bij wantbetaling of schade en gaan zelf achter de huurder aan als die zijn kosten niet betaalt.

Eigenlijk gaat het dus om een soort verzekering. De huurder betaalt de premie betaalt en de verzekeringsmaatschappij garandeert tot 3 maanden betaling, evenveel als een normale huurwaarborg.

Het resultaat laat zich raden. Meer en meer verhuurders willen af van van de rompslomp van huurwaarborg en stellen flatfair of zerodeposit als huurvoorwaarde. Voor de huurder heeft dat dan weer de voorwaarde dat hij geen groot bedrag moet ophoesten vooraleer een sleutel te krijgen. Huren en verhuren zonder borg. Iedereen gelukkig.

Verzekering voor verhuren zonder borg

Het zorgt er wel voor dat huurders die “week’s rent” opnieuw moeten ophoesten als ze naar elders vertrekken. Dat zorgt allicht voor iets langere gemiddelde huurcontracten.

Misschien een idee voor een ondernemende zakenman in Vlaanderen? Het is in Vlaanderen heel wat moeilijker dan in Engeland om wanbetalers en brokkenmakers op straat te zetten. Laat staan om om achterstallige huurgelden te innen. Maar de idee is in ieder geval de moeite waard.

Misschien ook interessant