In juli 2024 ging Engeland naar de stembus. Rishi Sunak – de leiden van de conservatieve partij – had er de stekker uitgetrokken.
Maar wat is Labour van plan met de private huurmarkt?
Section 21 – no fault eviction
Het grootste discussiepunt op dit moment is het befaamde “section 21-evictions”. Het is een regeling waarbij de verhuurder op het einde van het contract, mits een “2 maanden” vooropzeg, de huurder uit zijn huis kan zetten, zonder dat daarvoor een specifieke reden opgegeven moet worden.
Zowel de Tories als Labour willen die section 21 schrappen. Een nieuwe Renters Reform Bill van de conservatieve regering lag op tafel om dat te regelen, samen met een hele reeks andere wijzigingen. Maar die wet is niet gestemd geraakt.
Labour wil veel sneller gaan en belooft om de “section 21” snel te schrappen.
Andere voorstellen
Labour heeft in haar verkiezingsprogramma ook een aantal andere voorstellen gedaan. Echt concreet zijn die nog niet. Daarvoor is het wachten op het Labour congres op 22 september.
Geen onredelijke verhogingen: Huurders zouden het recht krijgen om “onredelijke” verhogingen te betwisten. Details hoe men dat wil toepassen, zijn nog te bepalen.
Minimale woningstandaarden verbeteren: Labour wil de minimumstandaarden voor huurwoningen verhogen. Dit betekent dat woningen veilig, gezond en geschikt moeten zijn voor bewoning. Er zullen strengere controles en sancties komen voor verhuurders die zich niet aan deze standaarden houden.
Versterking van lokale autoriteiten: Er zullen meer middelen en bevoegdheden worden gegeven aan lokale autoriteiten om de handhaving van verhuurwetten en -regels te verbeteren.
Betaalbare huisvesting bevorderen: Labour wil ook meer investeren in de bouw van betaalbare huurwoningen, vooral in gebieden met hoge woonlasten. Dit zou moeten helpen om de druk op de particuliere huurmarkt te verlichten en meer betaalbare opties te bieden voor mensen met lagere inkomens.
Weinig fundamentele fiscale voorstellen
Labour plant niet echt om de fiscaliteit grondig te hervormen. Keir Starmer belooft een “stabiel” klimaat. We verwachten dus geen fundamenteel andere fiscaliteit.
Buitenlandse investeerders betalen op dit moment zo’n 5% Stamp duty op investeringen tot £250.000.
Mogelijk wordt er wel gekeken naar de meerwaardebelasting. Maar ook daar is er op dit moment geen enkele duidelijkheid wat zoeits concreet zou inhouden
Wat betekent dit voor investeerders?
Over de uitzetting van huurders en over kwaliteitsvoorwaarden wordt dus wat gekibbeld, en het lijkt een uitgemaakte zaak dat de rechten van huurders in de komende jaren versterkt zullen worden.
Engeland blijft daarmee echter nog zeer ver van de regelingen die in Nederland, Vlaanderen of Duitsland gelden en waar huurders nog veel sterkere bescherming genieten.
Geen van beide partijen heeft echter grote fiscale hervormingen op tafel gelegd. Aan de (voor buitenlandse investeerders) zeer gunstige fiscaliteit zal dus allicht in de komende jaren weinig veranderen.
Op de hoogte blijven van Engels vastgoed? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!