Investeren in het klein – vastgoed crowdfunding

100£ investeren in een huisje in plumstead? Moet kunnen

Heeft u ooit al aan (vastgoed) crowdfunding gedaan? De internet-sites schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. Van het schenken van een nieuwe keuken voor het goede doel over het investeren in zonnepanelen van de buren tot het lanceren van een nieuw bedrijf voor ondergoed, Het kan tegenwoordig allemaal op internet. U draagt als kleine sponsor of belegger een klein steentje bij en vele kleintjes maken één groot. Het verschil is uiteraard dat het vroeger de banken waren die de kleintjes verzamelden en dat het nu internet startups zijn.

Property partners

100£ investeren in een huisje in plumstead? Moet kunnen

100£ investeren in een huisje in plumstead? Met internetplatformen kan het makkelijk.

Niet verwonderlijk dus dat de Engelsen ook voor vastgoed aan het crowdfunden geslagen zijn.  Eén van de marktleiders in die vastgoed crowdfunding is “Property partners”, een platform waar je bij brokjes en beetjes stukjes vastgoed bij mekaar kan sprokkelen. 500£ in London, 300£ in Liverpool. 200£ in Stoke-on-trent en een habbekrats in Plumstead? Geen probleem.

In wezen is het een heel simpel principe: het platform vindt een gepaste investering, onderhandelt een optie, en gaat aan het “crowdfunden”. U doet mee voor het bedrag dat u wil – vanaf  1£ per project. Eenmaal het geld bij elkaar gebracht, gaat de koop door en bent u trotse eigenaar van de aandelen van het huis in kwestie.

U krijgt mooi te zien wat u kan verwachten aan dividenden (tussen 1.5 en 5% ) en welke waardestijging het afgelopen jaar gebracht heeft (tussen 4 en 15%). En op hetzelfde platform vindt u uiteraard ook aan “aftermarket”, waar u uw aandelen aan de hoogstbiedende kan verkopen of van oude projecten nog wat kan bijkopen. Min of meer zoals Bolero of Binckbank, maar dan voor vastgoed.

Klik-en-(ver)koop

De voordelen zijn duidelijk: van achter de computer investeren in vastgoed. Klik-en koop. Klik- en verkoop. En natuurlijk kan je investeren met bedragen waar je niet eens een brood mee kan kopen. Vanaf 1£ per project en soms zelfs goedkoper. En het moet gezegd zijn: met Property Partners ging dat precies zoals aangekondigd. Intekenen (bent u een gesofistikeerde investeerder?), geld overschrijven, keuze maken, aandelen kopen, dividenden ontvangen, meerwaarden bekijken en weer verkopen. Binnen een maand had ik al iets meer dan 1% winst gemaakt in meerwaarden en dividenden.

Het platform is daarbij heel gebruikersvriendelijk, al moet ik zeggen dat de financiële algebra rond al die projecten net iets teveel van het goede was. Maar de tijd “verspild” aan het uitvlooien van wat en hoeveel is een schijntje van wat u zou besteden aan het zoeken van het juiste pand en het onderhandelen met de bank.

De kosten zijn redelijk. met 2.5% aankoopkosten voor het platform en 0% verkoopkosten, zitten we op dezelfde lijn als een doorsnee bankfonds en een stuk goedkoper dan vastgoed in Vlaanderen (11-12%). Het platform neemt ook een hap(je) uit de inkomens, maar ook dat is relatief bescheiden.

Minder bescheiden daarentegen zijn de winstbelastingen in Engeland (dus vóór dividenden) en de belastingen op dividenden in België (nu al gauw 30%).

6% of 3%?

Wie genoeg cash op zijn rekening heeft staan om een heel pand te kopen, doet er dus beter aan om dat ook te doen. Liever 6% netto huuropbrengst dan 3%, nietwaar? Het platform en de staat gaan in er deze constellatie met zowat de helft van de jaarlijkse opbrengst vandoor. Op grotere bedragen begint zoiets aardig door te rekenen. Gelukkig is die “afroming” op de meerwaarden heel wat minder. Voor wie op meerwaarden uit is doet dat er minder toe en niet iedereen heeft bovendien een miljoen in cash liggen om iets in Londen te kunnen kopen.

Vastgoed in ’t klein

En dus is een crowdfunding platform zoals property-partners geen slechte manier om een investeringsportefeuille wat stukjes Engels vastgoed mee te geven, zonder er kapitalen in te steken en er toch een fijne dividenden- en meerwaardestroom uit te halen.

Vastgoed alleen voor rijke mensen? Niet meer. Ook kleine investeerders zoals u en ik kunnen dankzij property partners en anderen al met kleinere bedragen aan de slag.

Mag niet

Om de kleine Belgische investeerder te beschermen, mogen dergelijke platformen niet in andere landen adverteren of klanten werven. Maar niets staat uiteraard een investeerder in de weg om zich zelf via internet een weg te banen en daar onder de Engelse spelregels mee te spelen. Probeer het eens uit op propertypartner.co.

Misschien ook interessant