USexit – exiten is in de mode

Trump and Farage: soulmates

Trump and Farage: Samen naar de exit.

Nigel Farage, de ex-leider van UKIP die eerder dit jaar een successvolle “Brexit” op zijn naam mocht schrijven heeft er de jongste maanden wat extra vliegmijlen opzetten. Hij vloog een paar keer over en weer om zijn vriend Trump in de Verenigde Staten te gaan ondersteunen. En de verkiezing was nog niet koud, of Nigel zat alweer op de thee in de Trump toren.  Zelfs nog voor Theresa May haar agenda kon bekijken.

Exiten is blijkbaar ín tegenwoordig. USexit uit Europe. USexit uit de NAFTA en een hoop andere handelsakkoorden. USexit uit het Midden-Oosten. USexit bij de Navo? Laat de Europeanen maar hun eigen vliegtuigen kopen.

Gerust

Net zoals bij Brexit, is de zakenwereld er blijkbaar nogal gerust in. Van een catastrofe op de beurzen was voorlopig geen sprake. En Trump had in zijn allereerste speech nog maar net zijn achtertante bedankt, of de beurskoersen gingen alweer omhoog. Net zoals de dollar trouwens. Die sloot zowaar 2% hoger. Een bloedbad is het dus zeker niet geworden. Het heette dat met Trumps “presidentiële verzoeningstoon” de soep wat minder heet wordt gegeten dan hij opgediend was.

Misschien hebben ze daar in de US wat geleerd van vorige presidentiële campagnes of misschien zelfs van België: van de hete soep blijft na de regeringsvorming meestal niet veel over. Tussen kandidaat en president staan wetten in de weg. En praktische bezwaren.

En engels vastgoed?

Ondertussen regent het ook koop- en verkoopadviezen voor de beleggers in het post-Trump tijdperk. Grote internationale tech-bedrijven? Dumpen. Die gaan last krijgen met de afschaffing van die handelsakkoorden. Mexico? Dumpen. Zij krijgen hun goederen niet meer over de grote muur. Wapenindustrie: kopen. Want Donald wil de USA opnieuw “great” en hij heeft een zwak voor wapens. Amerikaanse bouwbedrijven? Kopen, want zij gaan aan de lopende kilometers autostrades, bruggen, luchthavens en muren mogen bouwen.

En natuurlijk geven wij hierbij ook ons eigen investeringsadvies: UK vastgoed. Want ook nà Trump gaan beurskoersen voortdurend en onberekenbaar op en af. Ook met President Trump blijven de bankenfondsen de helft van uw opbrengst opeten. De Belgische regering zal ook met Trump 30% van uw aandelendividenden op zak steken. En ook met Trump aan de macht, krijgt u voor Belgisch vastgoed nauwelijks 3% rendement.

Ook in Brexit- Engeland blijven de jaarlijkse opbrengsten van vastgoed tussen de 6 en 8% hangen. En ook in Brexit-Engeland stijgen de prijzen van het vastgoed rustig door. (Behalve in Londen dan, maar daar schreven we vorige week nog over).

Exit

Dus als u het ons vraagt? UK vastgoed natuurlijk. En omdat vastgoed een bij uitstek lange-termijn belegging is, kan u gewoon elke maand uw 6-8% huurgeld afwachten en hoeft u zich de komende paar jaar ook geen zorgen te maken over waarin u nog wel en niet kan beleggen. Laat Trump en Farage dan maar naar de exit lopen.