De UK makelaars zien het weer zitten

Uk vastgoed. De sector is weer optimistisch
Uk vastgoed. De sector is weer optimistisch

Uk vastgoed. De sector is weer optimistisch

Volgens een enquete van een Londons advocatenbureau en the Telegraph zijn de Engels vastgoedspecialisten vandaag tweemaal zo positief als vroeger over de sector. Niet minder dan 29% van de makelaars ziet het weer helemaal zitten, terwijl dat net voor het Brexit referendum nauwelijks 14% was. Nog niet eens zo slecht voor een sector waarvan velen vooral donkere wolken zagen.

In dezelfde periode zijn de rangen van de pessimisten gevoelig uitgedund van 63% naar 23%. De sector is blijkbaar al bekomen van de Brexit-schock.

Ciaran Carvalho, hoofd van het advocatenbureau dat de studie uitvoerde: “Het optimisme is nog steeds gedempt, maar pessimisme is gekelderd. En dat toont aan dat – ondanks de Brexit onzekerheid – de investeerders bekomen zijn van de shock and nu weer met vertrouwen naar de toekomst kijken.”

London? Te duur

Waar de sector het wel over eens is, is de te dure markt in London. Ondanks Brexit – of misschien juist door Brexit’s goedkope pond – blijven de buitenlanders veel geld versassen naar London. Vooral de Chinezen ruiken “koopjes” in London (vergeleken met Beijing is zelfs London goedkoop) en kopen alles op wat te koop staat. Niet minder dan 70% van de vastgoedmensen vindt London “te duur”. Gemiddeld is London in de afgelopen 12 maanden 0.7% duurder geworden, maar dit maskeert prijsdalingen in het centrum en stijgingen in meer betaalbare wijken.

En de rest van het land?

Helaas, de plaatsen waar wij investeringen aanbevelen (the Northern Powerhouse) krijgen veel minder krantenkoppen dan London; En dat is jammer. Ondanks Brexit stegen prijzen in Liverpool en Sheffield met 5-7% in en niets wijst erop dat 2017 slechter zal zijn. Wij blijven dus bij ons advies dat je – behalve als je een oliesjeik, een oligarch of een Chinees politicus bent, je beter naar  ManchesterLiverpool or Sheffield trekt voor investeringen.

Maar het is natuurlijk goed om te weten dat de sector het leven (en het vastgoed) weer leuk vindt.

Misschien ook interessant