Banken moeilijk en duur? Een UK bankrekening in 10 minuten

fintech UK bankrekening

Heb ik dan een bankrekening nodig in UK? De vraag zit ergens wel in de top-10 als we spreken over investeringen in Engels vastgoed.

Het antwoord is altijd gemakkelijk: Nodig? Neen. De ontwikkelaars kunnen probleemloos hun huurgelden (drie)maandelijks op je Belgische rekening storten. De meeste zichtrekening zijn tegenwoordig “multicurrency”, wat betekent dat er bij binnenkomende vreemde munten (ponden bijvoorbeeld) automatisch een “pondencomponent” geopend wordt en dat je naast Euro’s, dus nu ook Ponden op rekening hebt staat. Die kan je naar believen omwisselen bij je gewone bank.

Nodig? Neen, nodig is het niet.

Banken en kosten

Maar banken zijn nogal bekend om hun hoge kosten. En wie zich als particulier met verschillende munten bezighoudt, komt al snel in het vizier van de banken. We schreven vroeger al over banken met hoge transferkosten en wisselkoersen die een ietsiepietsie te ver afstaan van de middenkoers. Bij elke pondentransfer mag u – naargelang de bank – rekenen op 10-20€ aan transferkosten.

En als je dan vervolgens je ponden omzet in Euro’s, dan durven sommige banken nog wel eens tot 3% afwijken van de middenkoers. Met wat onderhandeling daalt dat meestal tot 1.0-1.5%, maar ook dat betekent dikwijls toch een hap(je) van uw centen. En natuurlijk is het omzetten dikwijls een heel gedoe: waar op die PC-banking applicatie was het nu ook weer te vinden hoe je nu precies die omzetting kan doen?

Gelukkig springen de nieuwe fintech bedrijven uit de grond om u een comfortabel en – vooral – goedkoop alternatief te bieden.

Currencyfair

Hier bij UKvastgoed werken we al een paar jaren – tot onze grote tevredenheid – met currencyfair.com. Dat is eigenlijk geen bank, maar een “convertiedienst”. Na het openen van je account kan je geld laten toekomen voor jouw account via de klantenrekening van Currencyfair en dat vervolgens omzecurrencyfair helpt goedkoop omzettentten naar een andere munt tegen een tarief van +/- 0.5% van de middenkoers. Een tarief waar weinig banken tegenop kunnen. Voor wie grote bedragen wil transfereren, maakt 1% wisselkoersverschil wel een behoorlijke slok op de borrel. 

Currencyfair werkt met een groot aantal vreemde munten en laat de gebruiker toe om die naar believen van de ene naar de andere om te zetten tegen diezelfde goedkope tarieven.

Je kan zelfs wat gaan speculeren en omzetten “zodra de koers lager staat dan X”. De transfer naar de eindpersoon loopt echter onvermijdelijk trager dan via de banken. Reken gerust op 1-2 dagen extra transfertijd. Jammer, maar helaas.

Ontvangen van geld op je account is gratis en versturen naar je eigen bankrekening (of een andere) kost €3.00 per transactie. Toch al een stuk beter dan de 10-20€ die de banken aanrekenen voor ponden-transfers.

Revolut: een heuse UK bankrekening en kredietkaart

revolut. uw eigen bankrekening in de UK

Heel onlangs hebben we ook een account geopend bij Revolut. Dit Londens bedrijf gaat nog een stukje “technologischer”, want alleen nog via de smartphone app. Vergeet PC-banking, dat is iets van het stenen tijdperk.

Het grote verschil met Currencyfair, is dat het hier om een echte UK bankrekening gaat. Een persoonlijke bankrekening in je eigen naam met je eigen (Engelse) rekeningnummer én (zo je wil) je eigen virtuele of fysische debetkaart. Ze bieden extra betalende opties aan op hun bankrekening voor mensen die veel geld spenderen, maar de basisversie van het account is helemaal gratis (en ons inziens ook helemaal genoeg).

Dat laat dan bijvoorbeeld toe om huurgelden kostenloos in Ponden te ontvangen op je UK-pondenrekening. Je kan die ponden daar dan houden, ze omzetten naar Euro’s of via de betaalkaart uitgeven in eender welke zaak ter wereld. Handig. Ook hier zijn de omzettingskoersen +/- 0.5% verwijderd van de middenkoers en dus extreem competitief.

Alleen opletten in het weekend. Dan zijn de wisselmarkten gesloten en neemt Revolut voor alle zekerheid een stuk extra marge op de koersen.

10 minuten

En wat nog het meest verbaasde: via de smartphone was de Revolut-rekening in minder dan 10 minuten geopend. Een paar persoonlijke gegevens, kopie van de identiteitskaart en een selfie. Een week later ligt er een betaalkaart in de bus (€5.5).

Als ik dat vergelijk met het oneindige gedoe en de 3 maanden die mijn Engelse HSBC-rekening mij gekost hebben, dan begin je te begrijpen waarom de banken nog meer problemen gaan krijgen.

Misschien ook interessant