Belgische spaarder is eraan voor de moeite

ASLK spaarboekje

Maandag spaardag

ASLK spaarboekje

Met het ASLK spaarboekje leerde Vlaanderen zijn kinderen sparen

Maandagmorgen was “spaardag” op de lagere school. We brachten toen allemaal 25 frank mee van thuis om op ons ASLK spaarboekje te zetten. De meester schreef het netjes in ons spaarboekje. Op het einde van het jaar kregen we daar ook interest op. 6% of zelfs 8% als ik het me goed herinner.  Uiteraard waren we die dag apetrots wanneer dat “vers geld” zomaar op ons spaarboekje kwam.

Inflatie

We schreven midden jaren ’70. Blijkbaar stond in de (toen nog niet bestaande) eindtermen dat kindjes moesten leren sparen op een spaarboekje. Blijkbaar is die les goed geleerd in Vlaanderen. Want ook vandaag nog storten we elk jaar een paar tientallen miljarden bij op spaarboekjes, die ons niks opbrengen en waarvan dus elk jaar de koopkracht daalt. En ook vandaag nog is de opbrengst (als die er al is) belastingvrij. Alsof de overheid graag nog meer spaarboekjes wil.

3 keer niks

Uit internationale studies – zo berichtte ons de Standaard – blijkt dat wij Vlamingen het meest van al verliezen op ons spaarboekje. Maar niet gepanikeerd: het maakt écht niet zo’n verschil uit of je nu 0,11 of 0,22% verdient op je spaarcenten.

Spaarboekjes zijn eigenlijk zonde van het geld. De eigenaar houdt er een negatief rendement aan over, de bank mag er quasi niks mee doen (en moet ze tegen een negatieve rente parkeren bij de europese bank) en voor de economie zijn ze totaal nutteloos. 3 keer niks dus. Alleen de staat profiteert ervan, omdat ze een bron van goedkoop krediet vormen die later aan geïnflateerde Euro’s kan terugbetaald worden.

Investeren ipv sparen

Misschien moeten we vandaag de Vlamingen wel ontleren om te “sparen” en leren “investeren”. Dan heeft iedereen er iets aan. Maar bij beleggen en investeren komt nog té dikwijls de notie “gokken op de beurs”, terwijl er vandaag zoveel andere mogelijkheden zijn.

Maar misschien kan de overheid wel iets creatiever worden en wat meer investeringsmogelijkheden toelaten. De zonnepanelen van de kleuterschool misschien? De uitbouw van een smart grid in Eandis? Iets wat de Chinezen niet mochten…. Huizen kopen in crowdfunding? Mogelijkheden te over. Om maar van Engels vastgoed te zwijgen. Maar dat wist u all natuurlijk.

Een “maandag investeringsdag” en “Welke aandelen gaat Jantje vandaag kopen?” hoeft dan misschien niet op de lagere school.

Misschien ook interessant