Nieuws & artikelen.

Doe eens een RICS valuatie of survey

Het is niet altijd eenvoudig om alles te weten te komen van een huis of gebouw. Laat staan als je er niet direct in de buurt woont.

Gelukkig is dat ook niet altijd nodig. Je kan probleemloos hulp inhuren om je te helpen bij het onderhandelings- of beslissingsproces.

In 1868 werd in Engeland het RICS opgericht, het Royal Institute of Chartered Surveyors. Dat Rics heeft nu in Engeland min of meer een monopolie in het opleiden en standardiseren van Surveys – onderzoeken naar de staat en de waarde van een gebouw.

Een klein legertje van opgeleide en goedgekeurde Rics-surveyers staat voor u klaar om allerhande onderzoeken uit te voeren en u te helpen bij de aankoop van panden. Je herkent ze aan hun naamkaartje of briefpapier als Fellows (FRICS) of Members (MRICS).

Het RICS is bovendien internationaal actief. Wereldwijd zijn er zo’n 120.000 leden, waaronder ook 650 in Nederland en Vlaanderen. En op universiteiten worden “RICS-cursussen” aangeboden.

Een desktop report – rics valuatie van achter de computer

Waarbij kan zo’n Rics-fellow behulpzaam zijn? Wel tenminste al bij de RICS valuatie van het pand. Het makkelijkste is een “desktop research“, waarbij de Surveyer op basis van de documentatie, de locatie, specificaties en de marktprijs van omliggende panden een schatting zal maken van de waarde. Een desktop report kost je algauw £250-400.

Op zich is dat echter geen “rocket sience”, en je kan in vele gevallen al heel wat zelf uitzoeken door op zoek te gaan naar vergelijkbare panden in de omgeving op de grote platformen zoals zoopla en rightmove. Op diezelde platform kan je uiteraard ook de courante huurpijzen opzoeken.

Type 1-2-3

Maar met alleen een “desktop research” weet je uiteraard niet of het dak niet dringend aan vervanging toe is.

Rics-surveyers gaan daarom voor het klanten op bezoek bij het pand in kwestie en maken een rapport type 1, 2 of 3 op, naargelang de diepte van het onderzoek.

Type 1 is dan vooral een visuele inspectie en even goed kijken of alles wel van de buitenkant in orde lijkt.

Bij een type 2 (typisch bij de aankoop van een bestaand huis) gaat de surveyer wat verder om een schatting te kunnen geven van de “grote kosten” die op de nieuwe huiseigenaar liggen te wachten. Is het dak aan vervanging toe? Zit er vocht in de muren? Lift voldoen niet meer aan de normen? De brandveiligheid heeft een probleem? Dan zijn typisch de issues die men in Type 2 gaan bekijken en melden. Je kan hier een voorbeeldrapport downloaden

En wie een echt grondig onderzoek wil, die kan voor type 3 gaan. Dan gaat de Surveyer ook kijken of de utilities ook op alles plaatsen doen wat ze moeten doen, en een schatting maken wat eea zal kosten als je het gebouw een grondige renovatiebeurt wil geven.

Voor een “Type 1” onderzoek moet je rekenen op £500-£1000. Voor een “Type 2” ben je al gauw £3.000-£4.000 lichter en een “type 3” kost veelal meer dan £5.000.

Nieuwbouw en Rics

Bij nieuwbouw verwacht men geen historische problemen en is vooral de valuatie belangrijk. In vele gevallen zal de ontwikkelaar bij zijn documentatie ook een “independant” Rics valuatie voegen. Veelal om te bewijzen hoeveel voordeel de koper doet tegenover de officiële waardering.

Uiteraard is dat handige informatie, maar om zeker te zijn doen we bij UKvastgoed voor elk project dat we op onze lijst zetten ook graag zélf ons huiswerk. Waarbij we vooral checken of de unit aan een marktconforme prijs op de markt gezet wordt.

Op de hoogte blijven van Engels vastgoed? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Meer weten?

Boek een uur gratis advies over Engels vastgoed.

Gratis nieuwsbrief ?

We versturen maandelijks een nieuwsbrief met nieuws over Engeland en natuurlijk nieuwe projecten. Schrijf je hieronder gratis in. 

Overig nieuws

×