RB Care Homes: zorgflats investering met vaste opbrengst van 8-10%

Rb care homes: investeren in zorgflats met vast rendement
Project RB care homes
Investeren in RB care homes - zorgkamers
Locatie Wembury, Devon
Investering vanaf UK£ 90.000
Huuropbrengst 8-10% contractuele huuropbrengst
Oplevering/huur vanaf Onmiddellijk
Exit terugkoopopties 3-25 jaar

Net zoals elk land, heeft ook Engeland te maken met een snel groeiende groep mensen met hoge zorgnoden: denk maar aan zwaar hulpbehoevenden en dementie-patiënten. De sector groeit snel, en dat trekt investeringen aan. Onlangs kocht ook de Belgische groep Aedifica een zorggroep van niet minder dan 5700 kamers in Engeland. Een zorgflats investering om U tegen te zeggen.

Net zoals in de meeste westerse landen blijkt ook in Engeland dat het bestaande areaal aan zorgflats te klein is en van slechte kwaliteit. Vele instellingen en gebouwen halen de moderne normen niet meer en moeten daarom sluiten of moderniseren. Een aantal groepen speelt in op die trend en koopt die centra om ze vervolgens te renoveren en het management op te waarderen tot wat vandaag de standaard geworden is. Op die manier kunnen die zorgcentra opnieuw gehomologeerd worden door de CQC – de overheid die zich in Engeland bezig houdt met de kwaliteitscontrole en erkenning van rusthuizen.

RB Care homes

RB cares maakt zorgflats investering hoogst interessantEén van deze groepen is RB Care homes. De groep werkte oorspronkelijk als crisismanagement: in opdracht van lokale overheden nam RB care homes het management over van hun zorgcentra. Die waren verlieslatend, presteerden onder hun mogelijkheden of moesten een transitie doormaken om opnieuw erkend te kunnen worden. Na 19 jaar succesvol werken aan “turnarounds“, is de groep in 2013 begonnen met zelf care homes in eigen beheer over te kopen en die zelf te permanent te managen.

Van beheerder naar eigenaar dus. Met 20 centra onder eigen beheer, is RB Care Homes ondertussen een middelgrote speler op de Engelse markt. Maar de ambitie reikt natuurlijk verder. Op middellange termijn wil RB Care Homes een 100-tal care homes onder controle brengen. En allicht is het hun bedoeling om die vervolgens aan een grote investeringsgroep zoals Aedifica te verkopen.

Snelle groei via particuliere investeerders

Omdat bankfinanciering té traag gaat, financiert de groep nieuwe acquisities via particuliere investeerders. Het model is daarbij hetzelfde model dat vandaag de dag veelvuldig gebruikt wordt in Engeland: individuele kamers worden verkocht en terug ingehuurd met een vast lange-termijn huurcontract en een exit-optie aan vaste prijs.

Op die manier heeft de investeerder een vast huurrendement van 8-10% plus 2-3% contractueel vastgelegde meerwaarde. Dankzij die financiering, kan de groep snel uitbreiden en nieuwe zorgcentra opkopen en omvormen. Wanneer de investeerder zijn exit-optie uitoefent, worden de kamers vervolgens verkocht aan de bewoners of wordt een bankfinanciering geregeld.

De groep biedt bovendien een brede waaier aan uitstapmomenten: na 3, 5, 9,15 & 20 jaar kan de investeerder terug verkopen aan de ontwikkelaar met een meerwaarde van 2-3% per jaar. Dat geeft een enorme flexibiliteit voor de investeerder.

Financieel gezond

Een 8-10% netto huurrendement lijkt onbezonnen hoog. Maar met een gemiddelde omzet per kamer van 30.000-35.000£, heeft RB care Homes meer dan genoeg EBITDA om de kamers uit te betalen. Bovendien worden per project 25% van de kamers in eigendom gehouden, zodat ook bij eventuele leegstand er genoeg inkomen is om de investeerders uit te betalen. Met haar 20 care home onder beheer bewijst de groep elke dag dat het voldoende cash flow genereert.

Investeren

Voor de investeerder zijn er dus heel wat voordelen tegenover traditioneel vastgoed.

  • Een relatief lage instapkost vanaf 90.000£ met lage transactiekosten
  • Geen rompslomp met huurders en onzekerheid over inkomsten
  • Het volledig beheer contractueel uitbesteed
  • Een geprogrammeerde exit

Dat maakt van RB Care Homes één van de beste niet-residentiële projecten op de Engelse markt. Ën natuurlijk een zorgflats investering die op de Belgische markt niet te vinden is. En uiteraard helpt UKvastgoed u met alle paperassen. Ook een bezoek is natuurlijk mogelijk.

Meer weten? Vraag gratis ons informatiepakket aan.

Stuur me meer informatie over dit project

Fotos

Lokatie

Stuur me meer informatie over dit project