Over solicitors, lawyers en barristers

over barristers, lawyers en soclictors
over barristers, lawyers en soclictors

Als ze een pruik dragen, zijn het barristers.

Ik denk dat het in het vijfde middelbaar was dat ik de vraag voorgeschoteld kreeg wat het verschil was tussen een “lawyer”, een “solicitor” en een “barrister”. Die vraag heb ik helemaal verprutst. Net zoals de helft van de klas. En ook vandaag nog gooi ik in discussies met ontwikkelaars en investeerders een en ander nog altijd door elkaar. Net zoals 85% van de Britten dat ook doen.

Tijdens mijn jongste trip in de UK heb ik de tijd genomen om een aantal van de “lawyers” te gaan opzoeken die voor onze Vlaamse investeerders het zware werk doen. Laten we dus de termen nu voor eens en altijd juist zetten.

Iedereen is een lawyer

We beginnen met het makkelijkste. Iedereen met een diploma van een “Law School” is een lawyer. Dat maakt het natuurlijk gemakkelijk voor wie niet echt meer onhoudt wie wat is. Iedereen is een lawyer. Een jurist om het in mooi Nederlands te zeggen. In de praktijk wordt het dan ook het meest gebruikt voor bedrijfsjuristen en andere mensen die contracten maken/bewerken en hun klanten adviseren in commerciële of andere omgevingen.

Zet een paar van die lawyers bij elkaar en ze maken al gauw een “law firm”. Meestal genoemd naar de mensen die er ooit mee begonnen zijn. En met een ampersant ertussen. “Simmons, Fitzgerald & Barnaby” zou een fantastische naam zijn. Misschien bestaat die zelfs.

Solicitors zijn met papierwerk bezig

Solicitors zijn een subdivisie in de populatie van de lawyers. Zij hebben zich gespecialiseerd in één of ander aspect en doen zowat al het papierwerk dat daar moet gebeuren. Ook zij werken in een “law offcie”, maar zullen fijntjes “solicitors” vermelden op hun naamkaartje en hun briefpapier.

Solicitors houdens zich vooral bezig met standaard zaken: aankoop van vastgoed, erfenissen, echtscheidingen of aandelen-uitgiften. Zij mogen ook bezig zijn met het voorbereid van “court-cases” maar mogen zelf niet voor het hof verschijnen.

Wie zich dus met vastgoedtransacties bezig houdt, die krijgt dus vroeg of laat zeker te maken met (al dan niet gespecialiseerde) vastgoed Solicitors. Deze mensen leiden het papierwerk in goede banen: het checken van de te verkopen eigendom, het opmaken van de contracten, betalingen ontvangen, de interactie met de Land Registry die uiteindelijk het vastgoedcertificaat uitreikt en de befaamde “AML” procedure (Anti Money Laundering); In sé houdt dat weinig meer in dan het controleren van de identiteit van de investeerder en waar hij woont.

Barristers

Barristers zijn de advokaten met de pruiken. Zij hebben het recht om voor de “bar” te verschijnen. Met toga en 17e eeuwse pruik uiteraard. Wie ambitie heeft om barrister te worden, kan dat na een doorgedreven stage van een tweetal jaren. Aangezien barristers van het ene naar het andere proces hollen, gebruiken zij dikwijls solicitors om het papierwerk van zulke “court precedures” voor te bereiden.

Attorneys, advocates en councelors

De VS heeft het natuurlijk nodig geacht om zijn eigen terminologie in de wereld te roepen. Wie regelamtig Amerikaanse series volgt, heeft zeker al te maken gekregen met de attorney (vergelijkbaar met een solicitor), attorney-at-law (vergelijkbaar met de barrister) and de “councelor” vergelijkbaar met delawyer). Het gebruiken van dezelfde namen zou allicht té simpel geweest zijn.

Duur

Hoe duur zijn advokaten in Engeland nu eigenlijk? Hangt ervan af natuurlijk. Er zijn geen regels waaraan advokaten zich moeten houden. De meesten kantoren rekenen gewoon uurlonen aan en klaar is kees. Die uurlonen zijn dan afhankelijk van het niveau van de man die voor u werkt. Een “junior lawyer” rekent minder aan dan een “senior partner”.

Prijsverschillen zijn enorm in de sector; Voor eenzelfde soort dienstverlening kan je bij een gereputeerd Londons kantoor makkelijk vijfmaal meer betalen dan bij een gespecialiseerd kantoortje op 10 km van Manchester.

Prijzen zijn dus rechtstreeks evenredig met de afstand van het kantoor tot Londen en natuurlijk de grootte van het kantoor. En dat is op zich ook niet verwonderlijk. Kantoren moeten gehuurd worden en personeelsleden moeten ook betaald worden natuurlijk.

Vaste prijzen voor vastgoed

Gelukkig wordt er voor vastgoedtransactie quasi altijd een vaste prijs afgesproken. Voor zo een 700-1000£ (afhankelijk van de grootte van het contract) stuurt men dan een “legal opinion” over het aan te kopen goed, stelt men alle contracten op en verwerkt men de betalingen van de klanten. Voor een kleine transactie van 100.000£, is dat dus minder dan 1% van de kostprijs.

Diezelfde lawyer zal ook transfers van eigendoms akten voor de kopers verwerken. Met een totale kost van +/- 300% kan u dan uw vastgoed aan uw buurman verkopen.

En daarmee hoop ik nooit meer het verschil te vergeten tussen lawyers, barristers en solicitors.