Marmite: voor een pondje meer

Marmite. Favorite Bristish food. Centre of Marmitegate.

Marmite. Een favoriet smeersel van de Engelse ochtendmens. Nu ook met media-aandacht.

Wie niet regelmatig in Engeland ontbijt, heeft allicht nog geen Marmite gezien. Nog veel meer dan het “Traditional english breakfast” met eieren, spek, witte bonen en worstjes, is “Marmite” wat Engelsen ’s morgens bij de boterham eten. Zoiets als Nutella, maar dan voor Engelsen. Hoe het komt dat dit zo pupulair is, is één van die mysteries die allicht nooit zullen opgelost raken. In dezelfde categorie als “waarom drinken de Ieren Guinness”.

Pondje meer

In de afgelopen twee weken is Marmite in een mediastorm beland. Unilever, een nederlandse voedingsproducent, trok de prijs van Marmite op met maar liefst 10% . “Omwille van duurder wordende ingrediënten”. Voor dezelfde Euro’s moet Unilever een pondje of twee meer betalen, en dus moest de prijs omhoog.

Dat liet Tesco, de grootste supermarktketen in Engeland (50% marktaandeel), niet over zijn kant gaan. En dus vloog Marmite uit de rekken. Meer dan maand duurde de media-commotie. Engelsen begonnen massaal te hamsteren. Marmitegate was geboren. Of was het Marmageddon? Dat benzine omhoog gaat met de international koers van het pond, is aanvaardbaar. Maar van Marmite moeten ze afblijven. Unilever kwam eruit als een uitzuiger van gewone consumenten. Profiteurs die het goedkope pond als excuus gebruiken om rijk te worden op rekening van de modale John.

Storm

De storm is ondertussen gaan liggen. Tesco en Unilever hebben het bijgelegd en Johnny English kan weer met een gerust hart zijn boterham Marmite smeren. Het Engelse pond is ondertussen weer wat bekomen en kruipt stilaan weer omhoog richting pre-brexit. De voorspelde “hyperinflatie” en “de alles wordt 10% duurder” blijken bovendien nog wel mee te vallen. De prijzen in de supermarkten zijn volgens de Telegraph het  jongst jaar zelfs 2% gedaald. Dankuwel Tesco om ons te verdedigen tegen de wrede multinationals.

En dus wat met de inflatie?

Als het goedkoop pond aanhoudt, verwacht men echter voor volgend jaar wél wat hogere inflatie. Apple heeft zij producten al herprijsd. In 2017 wordt zowaar 3% inflatie voorspeld. (De ECB zou er een moord voor plegen om de inflatie wat te kunnen opkrikken).

Dat is eigenlijk geen slecht nieuws voor investeerders in vastgoed. Zeker voor buitenlandse investeerders. Want huurprijzen stijgen over het algemeen sneller dan inflatie en wie vandaag al 6-8% haalt op zijn investering, mag daar dan jaarlijks zo een 3%-4% stijging op verwachten.

Dan mag je al eens een boterhammetje meer smeren. Al dan niet met Marmite.

 

 

Misschien ook interessant