Manchester steekt Londen naar de kroon

Salford, het business district van Manchester blijft één grote bouwwerf.

Deloitte – u weet wel, de consultancy – publiceert op regelmatige tijden een “Crane Review“, een overzicht van de nieuwbouwactiviteiten in een aantal belangrijke steden in de UK. En uiteraard dus ook van de steden waarin UKvastgoed haar projecten gaat zoeken zoals Manchester of Leeds. Een schat van informatie voor wie zich wil informeren over de omgeving waarin hij eventueel wil investeren. Hoe vergelijk je Londen met Manchester? Of Leeds met Liverpool? En waar wordt het meeste groei verwacht in de residentiële markt?

Bouwen, bouwen, bouwen

Allereerst het goede nieuws. In zowat alle “regional cities” is de bouwactiviteit op recordniveau. De steden groeien als kool, en daarmee ook de vraag naar nieuwe woningen, de huurpijzen, de huisprijzen en de activiteit van ontwikkelaars. Geen tekort dus aan nieuwe projecten voor investeerders die willen meegroeien met de sterk stijgende prijzen in zowat alle regionale centra.

Het doet bijwijlen denken aan Beijing in de jaren 2000, waar het aantal kranen niet te tellen was. En waar de prijzen elke vijf jaar zowat verdubbelden. Zo een vaart loopt het in Manchester niet. Maar jaarlijkse meerwaarde tussen 5 en 10% zijn eerder de regel dan de uitzondering.

Manchester steekt Londen naar de kroon

Het jongste rapport van Deloitte focust op Manchester. De “tweede stad” van de UK kent een enorme influx van bedrijven, sterk geconcentreerd rond de “creative industry”. Salford – het business cen

Deloitte Crane Review Manchester

Deloitte Crane Review Manchester. Hoge bouwactiviteit toon een snel groeiende stad.

trum van Manchester – telde in 2017 meer startup bedrijven dan Londen, vooral geconcentreerd rond de Mediacity en het BBC hoofdkwartier. De universiteiten trekken nieuw talent aan, de business community zet sterke resultaten neer en de jonge mensen vinden het centrum van Manchester weeer helemaal hip.

Geen wonder dat de ontwikkelaars niet kunnen volgen. In 2017 kwamen meer dan 1.700 residentiële flats op de markt. Meer dan 11.000 units staan op de tekentafels of in de stijgers. Manchester is weer de snel groeiende stad die het in 2008 al was. Die sterke vraag naar nieuwbouw vertaalt zich ook in de relatief wachttijden. Nieuwe flats zijn gemiddeld 2 jaar op voorhand verkocht. Lang voor de eerste bulldozer aan het werk gaat.

U kan het rapport zelf lezen op de website van Deloitte.

Interesse om mee te groeien met de boom in Manchester? Laat het ons weten.

Misschien ook interessant