Het “kraanrapport” bevestigt snelle groei in centrumsteden

Salford, het business district van Manchester blijft één grote bouwwerf.

Deloitte – u weet wel, de consultancy – publiceert op regelmatige tijden een “Crane Review“, een overzicht van de nieuwbouwactiviteiten in een aantal belangrijke steden in de UK. En uiteraard dus ook van de steden waarin UKvastgoed haar projecten gaat zoeken zoals Manchester of Leeds. Een schat van informatie voor wie zich wil informeren over de omgeving waarin hij eventueel wil investeren. Hoe vergelijk je Londen met Manchester? Of Leeds met Birmingham? En waar wordt het meeste groei verwacht in de residentiële markt?

Bouwen, bouwen, bouwen

Allereerst het goede nieuws. In zowat alle “regional cities” is de bouwactiviteit op recordniveau. De steden groeien als kool, en daarmee ook de vraag naar nieuwe woningen, de huurpijzen, de huisprijzen en de activiteit van ontwikkelaars. Geen tekort dus aan nieuwe projecten voor investeerders die willen meegroeien met de sterk stijgende prijzen in zowat alle regionale centra.

Het doet bijwijlen denken aan Beijing in de jaren 2000, waar het aantal kranen niet te tellen was. En waar de prijzen elke vijf jaar zowat verdubbelden. Zo een vaart loopt het in de centrumsteden niet. Maar jaarlijkse meerwaarde tussen 5 en 10% zijn eerder de regel dan de uitzondering.

Manchester, Leeds, Birmingham

Deloitte focust op 4 centrumsteden: Belfast, Leeds, Manchester en Birmingham. Alle vier deze steden doen het beter dan Londen, wat een groot vertrouwen bewijst van de ontwikkelaars.

Manchester is weer de snel groeiende stad die het in 2008 al was. Die sterke vraag naar nieuwbouw vertaalt zich ook in de relatief lange wachttijden. Nieuwe flats zijn gemiddeld 2 jaar op voorhand verkocht. Lang voor de eerste bulldozer aan het werk gaat.

Ook Leeds blijft op een heel hoog niveau uitbreiden. Er wordt weer even veel gebouwd als in 2007 en de stad is in volle expansie. In 2019 staan er 1500 nieuwe units in de stijger die dit of volgend jaar zullen opgeleverd worden.

Ook Birmingham is hard bezig om nieuwe units beschikbaar te stellen. 2018 en 2019 zullen elk meer dan 1500 nieuwe units zien, en ook dit is een record sinds 2008.

Kiezen blijft natuurlijk moeilijk als de hele regio op hetzelfde moment aan het boomen is.

Deloitte Crane Review Manchester

.Interesse om mee te groeien met de boom in Manchester of Birmingham? Laat het ons weten.

Misschien ook interessant