Renteverhoging in Engeland. Moeten we bang of verheugd zijn?

De interest gaat omhoog. Moeten we bang zijn?
De interest gaat omhoog. Moeten we bang zijn?

De interest gaat omhoog. Moeten we bang zijn?

Op 2 november verhoogde de Engelse central bank haar interestvoet van 0.25 tot 0.5%. Daarmee staat de basisrente opnieuw op 0.5%, een niveau waar ze meer dan 7 jaar vastgebeiteld stond tot het brexitreferendum de BoE verplichtte om dieper te zakken in Augustus 2016. Deze verhoging is daarmee de eerste sinds  2007, het jaar voor de crisis uitbrak. De Engelse centrale bank reageert daarmee op goede economische vooruitzichten en op een stijgende inflatie, die nu ongeveer 3% op jaarbasis is.

Effect

Heeft dat een effect op de vastgoedmarkt? Nauwelijks. De gemiddelde hypotheekleneing staat vandaag op 1.4%. De Engelse buger spendeert een gemiddelde van 12;3% van zijn beschikbaar inkomen aan afbetalingen en dat is nog altijd het laagste bedrag in 30 jaar. Zelfs al hebben veel mensen ‘trackers’ (de hypotheekrente volgt de BoE’s basisrente), het effect op de maandelijks afbetalingen blijft gelemiteerd.

De BoE leit dan meteen ook weten dat er niet direct renteverhogingen voor de deur staan en dat de 0,5% allicht nog voor een tijdje op het scorebord zal staan. Het effect op de hypotheekmarkt – en dus op de residentiële markt – zal dus miniem zijn.

En commercieel?

Ook voor de commerciële markt verandert er weinig. Het probleem voor de meeste ontwikkelaars is niet de hoogte van de interest, maar de beschikbaarheid van de financiering. Zolang de banken uiterst karig blijven met leningen voor commerciële projecten, blijft het voor ontwikkelaars interessant om elders te gaan zoeken naar financiering. “Elders” betekent ook meteen bij de particuliere investeerder. Er komt dus voorlopig allicht geen stop aan commerciële projecten met 8-10% jaarlijkse opbrengst.

 

Misschien ook interessant