Inflatie eet koopkracht en is dus een cruciaal element in een investeringsbeslissing. Wie een rendement van 5% haalt onder een inflatie van 8%, die houdt op het einde van het jaar 3% minder koopkracht over.
Investeerders kijken dus naar het monetair beleid om een gevoel te hebben waar het met de inflatie naartoe gaat.
Inflatie komt ergens vandaan
Het is met inflatie een beetje als met cholesterol. Een beetje is noodzakelijk, veel is dodelijk op termijn. De economische theorie houdt het op een ideale dosis van 2%: groot genoeg om de munt stabiel te houden, klein genoeg om geen economische paniek te veroorzaken. De meeste centrale banken hebben als primair doel om de inflatie zo dicht mogelijk bij die 2% of 3% te houden.
Verhogen de prijzen van externe inputs (bijvoorbeeld van energie), dan kruipt er externe inflatie in het systeem. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2022-2023 met de energie-crisis in Europa. Brexit veroorzaakte extra kosten voor import-goederen, dus was ook dat een bron van Inflatie voor het Engels pond.
Druk-druk-druk
Maar de grootste bron van de afgelopen jaren is ongetwijfeld het “geld drukken” van vele centrale banken sinds 2009, met als belangrijkste doel het stimuleren van een slabakkende economie.
In totaal heeft de Bank of England sinds de introductie van deze “kwantitatieve versoepeling” in 2009 ongeveer £895 miljard aan geld in de economie gepompt door middel van QE-programma’s. Dit geld is “bijgedrukt” in de zin dat het nieuw geld is dat door de centrale bank is gecreëerd om staatsobligaties en andere activa op te kopen, met als doel de economische groei te stimuleren, de inflatie te ondersteunen en financiële markten te stabiliseren in tijden van crisis.
Dat bedrag is grosso modo vergelijkbaar met de Euro-zone die in diezelfde tijd (voor een vijfmaal grotere economie) zo’n £3.8 miljard vers geld bijdrukte.
Beperkte inflatie
Ondanks die enorme hoeveelheden bijgedrukt geld, bleef de inflatie beperkt tot 2-3% tot aan de energiecrisis in 2022-2023. Net zoals in de Eurozone kende Engeland een piek van 8-9% rond het einde van 2023, maar die lijkt nu al wat bedaard te zijn.
De algemene verwachting is wel dat inflatie in Engeland stuctureel hoger zal blijven dan 2% in de komende paar jaren. De rentes zijn al flink wat verhoogd en de geldcreatie is verminderd, maar zeker niet gestopt.
Waardevast vastgoed
We houden daarom rekening met een inflatie van 3-4% in de komende paar jaar.
Wat dus betekent dat een investeerder toch al gauw 3-4% rendement moet halen om niet achteruit te trappelen.
Over langere periodes gezien, kent Engeland meerwaarden op vastgoed die minstens gelijke tred houden met inflatie + 1-2%. Je kan dus op de lange termijn rekenen op een “waardevastheid” van vastgoed, en een waardestijging die minstens de infatie evenaart. Maar natuurlijk zijn er ook andere factoren (ligging, economische ontwikkeling, demografie, overheidsbeleid, rentepeil) die een effect hebben op de meerwaarde van vastgoed.
Op de hoogte blijven van Engels vastgoed? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!