Goedkope ponden? Eigenlijk wel, ja…

 

De vraag van 10 miljoen, die ik elke tweede dag wel op mijn bord krijg van investeerders: “Wat gaat het Engelse Pond doen in de komende 5 jaar?” Want dat is uiteraard de tijdshorizon waarop men een vastgoedinvestering bekijkt. En is NU een goed moment om in te stappen wanneer er goedkope ponden zijn?

Eerst het slechte nieuws

Het slechte nieuws is uiteraard dat ik er geen antwoord op heb – anders was ik currency trader geworden. Munten zijn heel gevoelig aan economische, politieke en sociale veranderingen en die zijn – bijna per definitie – moeilijk te voorspellen. Wie in een andere munt belegt, neemt er een “wisselkoersrisico” bij. Die muntschommeling kan bij verkoop van de investering na 10 jaar zorgen voor een extra winst of verlies tot 20% en soms zelfs meer.

In munten van ontwikkelde landen is een waardeverschil van 20% op 10 jaar vrij hoogst uitzonderlijk. De grafiek hiernaast

20 jaar wisselkoers tussen GBP en EUR (bron Europese Centrale Bank)

(20 jaar Euro-pond wisselkoers) lijkt grote schommelingen te geven. Maar in deze hele periode van 20 jaar was er slechts één moment (begin 2000) waarop de investeerder 10 jaar later naar meer dan 20% waardeverschil keek.

En dan het goede nieuws: goedkope ponden

Het goede nieuws is uiteraard dat het Engelse pond op dit moment toch wel héél uitzonderlijk goedkoop staat. Alleen in volle 2008 crisis was de koers nóg lager. De politieke onzekerheid van Brexit is – vooral sinds juni 2016 – min of meer ingebakken in de wisselkoers. Over 10 jaar is Brexit meer dan waarschijnlijk uitgeklaard. De kans dat het pond zich binnen die 10 jaar herstelt, lijkt dus fundamenteel groter te zijn, dan de kans dat hij nóg eens beneden deze historisch lage koers duikelt.

Ons advies: Nu kopen

Wij zijn investeerders, geen speculanten. Investeren in pond-gerelateerde assets doe je niet om te speculeren, maar als risicospreiding om niet alle eieren in de €-mand te leggen. De Euro kent af en toe ook wel eens problemen. En investeren doe je vooral als het “upward risk” (kans op stijging) groter lijkt dan het “downward risk” (kans op dalen). Dat lijkt nu toch wel degelijk het geval. Dankjewel Brexit voor de uiterst goedkope ponden.

En natuurlijk blijft het feit dat Engels vastgoed per jaar 8% en meer opbrengt. Zelfs in het meest doemdenkende pond-scenario, houdt u er nog ruimschoots meer aan over dan aan welk Belgisch vastgoed dan ook. Laat staan een spaarboekje.

Dus ja. Eigenlijk is NU wél het goede moment om Engels vastgoed te kopen. Kijk gerust eens naar onze projecten… en neem contact op om meer te leren over investeren in Engels vastgoed.

Misschien ook interessant