Brexit en vastgoed – CBRE publiceert een nieuw rapport

In elk gesprek met investeerders valt vroeg of laat het woord Brexit en vastgoed. De mogelijke uittreding uit de Europese gezamenlijke markt zou de Engelse economie kunnen schaden en daarmee (indirect) de huurgelden en mogelijke meerwaarden kunnen verminderen.

Vooral in Londen zou het wegtrekken van heel wat financiële hoofdkwartieren de vastgoedmarkt voor kantoren negatief kunnen beïnvloeden.

In Londen is er sinds het referendum inderdaad een stabilisatie te zien van zowel de residentiële als de kantorenmarkt. In de rest van het land is er eigenlijk niet zo heel veel te merken van een Brexit angst en blijven de vastgoedprijzen sterk stijgen.

CBRE, Brexit en vastgoed

Zonet heeft CBRE, een van de grote jongens van het grote vastgoed, een “Brexit rapport” gepubliceerd.  Daarin onderzoeken zij de mogelijke gevolgen van Brexit op het vastgoed in de UK: de handelsstromen, de immigratie, de arbeidsmarkt en de regulaties.

CBRE vroeg ook bij huurders en eigenaars hoe zij tegen Brexit aankijken en hoe bezorgd zij zijn voor de toekomst. De auteurs van het rapport trekken vier belangrijke conclusies:

  • 2018 zal een belangrijk jaar worden voor de Brexit onderhandelingen, maar de impact op vastgoed zal allicht niet fundamenteel zijn
  • Immigratie zal allicht moeilijker worden, maar het effect op de huizenmarkt daarvan is onduidelijk
  • Er zal een (beperkt) effect zijn van verhuizende firma’s op de kantorenmarkt in London
  • De sector is vandaag heel wat minder bezorgd dan in 2016 dat Brexit een negatieve impact zal hebben op de vastgoedprijzen.

Goedkope ponden

Waar het rapport niet over spreekt is de  situatie van het Engelse pond. De koers is sinds het referendum zo’n 10% gezakt en blijft momenteel stabiel op 1.10-1.15. Een stuk Brexit onzekerheid is dus ingebakken in de relatief lage prijs van het pond, wat het voor vele buitenlandse investeerders dan ook heel wat attractiever maakt dan voorheen. De instap is lager, maar er is ook het opwaartse risico dat de koers zich zal herstellen als de mist optrekt.

U kan het rapport hier downloaden.

Misschien ook interessant