Brexit – aflevering 745

No-deal of no-Brexit?

Je kon er de afgelopen dagen en weken niet naast kijken: Brexit was weer helemaal in het nieuws. Deze keer uiteraard met het akkoord tussen Engeland en Europa, dat in het Engelse parlement met een overdonderende meerderheid naar de prullenmand werd verwezen. En waarna vervolgens Theresa May een vertrouwensstemming overleefde en dus voortgaat met de orde van de dag.

Wat zijn nu de opties? De media zien een hele waaier aan opties. Maar er lijken er eigenlijk op dit moment maar twee mogelijk: de no-brexit optie, waarbij het hele gebeuren uit- of afgesteld wordt en waarbij de Engelsen eigenlijk aan de wereld zegt: “Sorry ol chaps, it was just for laughs”. En de no-deal optie, waarbij het VK op de afgesproken dag uit Europa tottert zonder een nieuwe deal. Dat lijkt allicht op het moment de meest realistische uitkomst, al zegt zowat iedereen dat ze dat nu net niet willen.

Voorbereiden

Allicht gaan we dus naar een paar maanden chaos en lange files aan de grenzen. Met beelden van karavanen van trucks die geduldig staan te wachten en lege winkelrekken in Engeland. Landen als Nederland zijn daar overigens al volledig op voorbereid. De Belgische regering moet er nog aan beginnen. Die was te druk bezig met vallen.

Voor het verkeer van goederen bereidt de wereld zich beter voor op een paar maanden vol chaos. En dat is zowel in Engeland als in Europa. Tot ze ergens in Londen en Brussel in hun haren krabben en rond de tafel gaan zitten om een deftig akkoord uit te werken. Hoe hoger de chaos, hoe meer druk er zal zijn om snel een zinnig akkoord uit te werken.

En voor de investeerder?

Wat voor goederen geldt, is allicht veel minder – of nauwelijks – het geval voor het verkeer van personen. Wie in het VK werkt, zal allicht een paar maanden krijgen om een werkvergunning te regelen. En wie op bezoek gaat, zal allicht nauwelijks iets merken.

Voor het vrij verkeer van kapitaal zal het allicht helemaal geen verschil maken. Daar heeft het lidmaatschap van de Unie eigenlijk weinig mee te maken.

Maar de investeerder zit natuurlijk met een dubbele zorg: (1) zal mijn investering niet ineenstorten door een psychologische “verkoop wat je kan” reactie en (2) zal het Pond naar beneden donderen als reactie op al de chaos?

Als de financiële markten een indicatie kunnen zijn: met die vrees valt het eigenlijk nog mee. Na de stemming in het Europese parlement ging de koers van het Engelse pond zowaar omhoog van €1.120 naar €1.130. De muntspeculeerders en investeerders waren blijkbaar niet te hard geschrokken en vinden dat de koers al laag genoeg staat.

Volgens de “analisten” en banken is er opluchting dat de onzekerheid nu tijdelijk weg is. Zij verwachten dus blijkbaar ook een harde Brexit en ze zijn daar blijkbaar niet meteen in paniek door. Daardoor steeg de koers tot boven €1.30, de hoogste koers sinds november.

Wat natuurlijk niet zegt dat er de komende weken en maanden nog één en ander te gebeuren staat dat de koers kan beïnvloeden.

Meer lezen? Dan raden we graag de artikels aan van Harry De Paepe die in Doorbraak een nogal interessante kijk op Engeland bij elkaar schrijft.

 

 

 

Misschien ook interessant