

UK belastingen – niet druk over maken
Niemand doet het graag natuurlijk, belastingen aangeven. Tenzij die belastingen natuurlijk nul zijn. Dat is het leuke aan Engels vastgoed: voor een inkomen tot 13.000£ per persoon, betaal je 0% belastingen. In tegenstelling tot die arme stakkers in Engeland zelf. Die zitten helaas niet in die lage schijf en mogen 40% van hun huurinkomsten afdragen aan vadertje staat. Het leven is niet eerlijk. Maar soms val je wel aan de juiste kant van de “niet eerlijk”.
Geen aangifte? Afhouden bij de bron
Voor buitenlanders die in Engeland geen belastingen aangeven (en ze dus ook niet betalen) moet een (bedrijfsmatige) huurder 20% afhouden en aan de taxman betalen. Investeerders kunnen er dus perfect voor opteren om geen aangifte te doen en 80% van hun huurinkomsten naar huis te nemen. Makkelijk in de paperasserij, maar wel 20% minder inkomsten op de eerste 13.000£.
Aangeven is dus financieel iets interessanter. Maar hoe doe je dat? Wie de Belgische belastingsbrief gewoon is met zijn honderden codes, kan al gauw hopeloos worden bij de gedachte om datzelfde ook in Engeland te gaan doen.
Gelukkig zit het in Engeland iets eenvoudiger in elkaar.
Ik wil aangeven
De eerste stap is alvast om aan de Engelse belastingsdienst aan te geven dat je nu de trotse eigenaar benrt van een stuk Engels vastggoed en (al dan niet graag) belastingen wil betalen. Dat kan gelukkig online. De taxman bezorgt je dan netjes een UTR (Unique Taxpayer Reference), zodat je voor de rest van je leven gekend staat in het Engelse belastingssysteem. Of tenminste tot je laat weten dat je eigendom verkocht is. De taxman bezorgt ook de logingegevens, zodat je ook je aangifte via internet kan doen. Een kind kan de was doen.
Het Engelse belastingsjaar loopt van 6 april tot 5 april van het volgende jaar. Dat is geen grap. Dat heeft iets te maken met de switch van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender in 1582. Op 31 oktober moet de belastingaangifte binnen zijn (op papier) en op 31 januari van het volgende jaar elektronisch. Tijd genoeg dus. Maar niet vergeten, of er hangt 100£ boete in de lucht.
Je krijgt in april netjes een brief van de belastingsdienst om je op de hoogte te stellen van de het heuglijke feit dat je aangifte mag (moet) doen. Dan moet je – gewapend met UTR en logincodes – de nodige formulieren invullen. Drie formulieren voor de modale vastgoedinvesteerder (SA100 – SA105 – SA 109 voor wie het écht wil weten) waarin je dan alle gegevens moet invullen en opsturen. Wat persoonsgegevens, bevestiging dat je niet in Engeland woont en natuurlijk je netto huurinkomsten. Veel meer is het niet.
Voor wie het de eerste keer doet, allicht een uurtje werk. Wie wat routine krijgt, doet het in een kwartiertje.
De accountant
Voor wie dit allemaal teveel klinkt, kunnen we ook een accountant aanraden. Voor een appel en Engels ei (reken 200£+BTW) vult hij jaarlijks voor jou de belastingsaangifte in. Vooral handig voor gecompliceerde gevallen die ook nog andere inkomens uit het VK halen.
Meer weten?
UKvastgoed maakte een stap-voor-stap handleiding voor (toekomstige) eigenaars met voorbeelden en links naar het internet. En uiteraard helpen we onze klanten graag bij het opzetten van hun aangifte en de “eerste keer”. Niets zo makkelijk als (geen) belastingen betalen in het Verenigd Koninkrijk. Geef ons een seintje en we sturen de documenten.