Fiscaliteit.

Als investeerder in vastgoed krijg je uiteraard ook met de fiscus te maken. Belastingen kunnen een groot verschil maken in het uiteindelijk behaalde rendement. Met de steeds stijgende belastingen en verplichtingen voor de verhuurder, wordt het steeds lastiger een goed netto rendement te behalen op vastgoed.

Ook wanneer je in het VK investeert, ontkom je niet aan belastingen, maar de fiscale voordelen ten opzichte van een Belgische vastgoedinvestering zijn gigantisch.

In Vlaanderen wordt het investeren in vastgoed steeds minder rendabel, door de aankoopkosten en de stijgende verplichtingen voor de verhuurder. De Engelse fiscus is echter nog zeer coulant met kleinere vastgoedinvesteerders.

Het belastingsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en België geeft buitenlandse investeerders vele fiscale voordelen. 

  • Huurinkomsten worden in het VK bijgeteld bij het beroepsinkomen.  De eerste schijf tot £12.570 wordt daar belast tegen 0%. 
  • Door het verdrag hebben ook buitenlandse investeerders recht op deze belastingvrije voet van £12.570 per jaar per persoon (dus £25.140 voor u en uw  partner).
  • Om dubbele belasting te voorkomen, betaal je in België geen belasting op (huur)inkomsten. 

 

Wanneer je huurinkomsten boven de belastingvrije voet uitkomen, wordt het oprichten van een micro-vennootschap een optie. Voordelen van een micro-vennootschap zijn:

  • Veel aftrekposten
  • 19% belasting over de netto winsten uit uw onderneming 
  • Mogelijkheid tot aantrekken van financieringen in de UK
  • Gezamenlijk investeren tot 8 personen
  • Makkelijke erfenisplanning
  • Geheel of gedeeltelijk verkopen zonder overdrachtsbelasting
  • Automatische  belastingaangifte 

 

UKvastgoed.nl is niet gekwalificeerd om belastingadvies te geven. Als investeerder kan je voor belastingtechnische vragen een consultatie aan kunnen vragen met een belastingspecialist, zowel voor belastingzaken in de UK als in Nederland. Uiteraard kunnen wij helpen om een gedegen partij te vinden.

Vastgoed in het VK is een stabiele en winstgevende investering, maar internationale investeerders moeten wel rekening houden met een aantal belastingen die eventueel betaald moeten worden.

De volgende belastingen kan je tegenkomen, maar zijn niet altijd toepasbaar:

  • Stamp Duty Land Taks (SDLT) (bij aankoop)
  • Income Tax (huurinkomsten)
  • Capital Gains Tax (CGT) (bij verkoop)
  • Inheritance tax (bij erfenis)
  • Council Tax (wordt door de huurder betaald)

UKvastgoed.nl is geen geautoriseerd belastingadviseur. Om inzicht te krijgen in uw persoonlijke belastingsituatie, vragen wij u om in gesprek te gaan met een onafhankelijke financiële adviseur voordat u investeert in vastgoed in het VK.

SDLT is een belasting die je betaalt bij aankoop van onroerend goed boven de £125.000 in Engeland en Noord Ierland, vergelijkbaar met registratierechten in Vlaanderen. Wanneer de gekochte woning niet uw woonadres wordt, betaal je u een extra 3% bovenop het standaard percentage. Wanneer je vanuit het buitenland de investering doet, komt daar nog eens 2% bovenop.

Value of property

Normal rate

Aditional rate

Overseas rate

£40.000 – £125.000

0%

3%

5%

£125.001 – £250.000

2%

5%

7%

£205.001 – £925.000

5%

8%

10%

£925.001 – £1.500.000

10%

13%

15%

£1.500.001 or more

12%

15%

17%

Huurinkomsten worden in het Verenigd Koninkrijk bijgeteld bij de beroepsinkomsten. Over de eerste £12.570 wordt geen belasting (0%) geheven. Het basistarief begint op 20% en het maximum tarief is 45% van je (huur)inkomsten. Je eigen inkomen in België wordt niet  meegenomen het tarief te bepalen. Het gaat dus puur om uw  huurinkomen in het VK.

Om als internationale investeerder in aanmerking te komen voor het reguliere belastingstelsel dien je je eenmalig aan te melden als “Non-Resident Landlord” bij de Engelse fiscus (HMRC). 

Band

Taxable income

Tax rate

Personal Allowance

Up to £12,570

0%

Basic rate

£12,571 to £50,270

20%

Higher rate

£50,271 to £125,140

40%

Additional rate

over £125,140

45%

CGT wordt geheven wanneer je de woning  verkoopt. Het betreft een percentage over de eventuele overwaarde die u heeft verdient ten opzichte van de aanschafwaarde (meestal tussen de 10% en de 18%).

Als je het vastgoed aankoopt via een micro-vennootschap, verkoop je aandelen, die veel minder zwaar belast worden.

Meer info op de officiële website.

Counsil taks betaal je als eigenaar niet zelf, maar wordt betaald door de huurder. Echter, tijdens eventuele leegstand dien je deze belasting wel te betalen. Bij leegstand dien je de Counsil Taks te betalen over de leegstandperiode, dus tot een volgende huurder intrekt. Het gaat hier om ongeveer £80-£120 per maand, afhankelijk van de locatie.

Het eenvoudige antwoord: tot jaarlijkse netto huurinkomsten van £12.570 per persoon, in geen van beiden!

Voor de fiscalisten onder ons: de fiscus bepaalt een fictieve voorheffing op het Kadastraal Inkomen van je woning. Dat fictieve inkomen (dus niet de werkelijk ontvangen huurinkomst) wordt bijgeteld bij je inkomsten om je tarief te bepalen (het zgn. progressievoorbehoud) en daarna weer van de inkomsten afgetrokken. 

Meer weten?

Boek een uur gratis advies over Engels vastgoed.

Gratis nieuwsbrief ?

We versturen maandelijks een nieuwsbrief met nieuws over Engeland en natuurlijk nieuwe projecten. Schrijf je hieronder gratis in. 

×