Nieuws & artikelen.

Over Ponden, inflatie en huurprijzen

Sinds 2022 is inflatie is terug van weggeweest. Wie investeert kijkt natuurlijk naar de inflatiecijfers. Over 2023 kende het VK zo’n 4% inflatie. Het is daarmee wat teruggezakt sinds de piek van meer dan 10% einde 2022, maar het blijft natuurlijk een stuk hoger van het “normaal” van 1,5-2% dat we kenden voor de energiecrisis.

De engelse inflatie ligt daarmee ongeveer 1 percentpunt hoger dan de Europese inflatie.

Mind the gap

Dit verandert natuurlijk e.e.a. in het economisch spel van vraag en aanbod. Want investeren is iets helemaal anders in een klimaat van nauwelijks voelbare inflatie, dan in een klimaat waar inflatie rond 4-5% hangt.

De rentestand is daardoor in Engeland behoorlijk wispelturig geworden. Hypotheekrentes schommelen daarom heftig en kunnen soms zelfs boven 6% uitkomen. Spaarrentes blijven laag, rond 1,5-2%. Dit is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor mensen met vaal cash spaargeld. Als je spaargeld elk jaar 5% in waarde verliest, dan wordt de gap tussen sparen en investeren wel heel erg groot. Het is wel bevorderlijk voor wie leent. De reële rentestand (het verschil tussen rentstand en inflatie) schommelt nu rond de 2%, nog steeds een stuk lager dan de huuropbrengst.

Zowel in Europa als in Engeland gaan er steeds meer geluiden op om het monetair beleid te verstrakken en minder cash liquiditeit op de markt  te gooien – zeg maar geld bij te drukken. Dat zal op korte termijn allicht leiden tot hogere rentestanden, zowel in de Eurozone als in Engeland.

70% duurdere Ponden

De wisselkoers van de UK£ kende over 2023 een toch wel merkwaardige stijging. De neerwaartse trend van 2022 duurde voort tot maart 2023, waarna het UK£ toch aan een duidelijke stijging begon om af te klokken rond 1.17. Het vertrouwen is weer aan het groeien en dat is merkbaar op de valutamarkt.

Goed moment?

Maakt dat allemaal een goed moment om te investeren in vastgoed? Allicht wel. Huisprijzen volgen normaliter inflatie en ook in Engeland blijft de instroom van nieuwe bewoners hoog. Vooral als het alternatief van de spaarboekjes nog steeds minder dan 1% rente oplevert en 3-4% inflatie kent.

Op de hoogte blijven van Engels vastgoed? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Meer weten?

Boek een uur gratis advies over Engels vastgoed.

Gratis nieuwsbrief ?

We versturen maandelijks een nieuwsbrief met nieuws over Engeland en natuurlijk nieuwe projecten. Schrijf je hieronder gratis in. 

Overig nieuws

×